3,5 млн. души по света умират всяка година в следствие

...
3,5 млн. души по света умират всяка година в следствие
Коментари Харесай

Ще забранят ли и пушенето на открити обществени места?

3,5 млн. души по света умират всяка година в резултат на тютюнопушене, сочи статистиката на Световната здравна организация. Здравните управляващи в Италия са на път да забранят пушенето навън. Мярката е съобразена с Европейския проект за битка с рака и цели да понижи броя на пушачите.

Здравното министерство на Ботуша към този момент разисква възбраната за пушене навън, включително заведения, паркове, спирки на рейсове, както зоните за пушачи на летищата. Мерките за ограничение на тютюнопушенето целят до 2040 година Пушачите в Европа да спаднат под 5%.

Въвеждането на възбраната може да отнеме година, само че е мярка на държавното управление против нездравословната взаимозависимост. У нас такава мярка не се планува, най-малко за в този момент, въпреки страната ни да води класацията в друго изследване на Световната здравна организация по ранна взаимозависимост от цигари сред 11 и 15-годишна възраст. Независимо от възрастта обаче, тютюневите произведения нанасят своята щета.

 
В възбраната на тютюнопушенето е ясно дефинирано, че е неразрешено на публични места, т.е. тук-там, които са свързани с повече хора. Това, че към нас на прилежащата маса се пуши, или това, че всички излизат пред заведението да пушат, действително това по никакъв метод не е спънка. Рискът е същият, както и на закрито помещение. Димът още веднъж доближава до нашите дихателни пътища и може да провокира инфектиране.
доктор Севда Найденска, пулмолог УМБАЛ „ Александровска “

Идеята за възбрана на цигарения пушек навън буди полюсни реакции.

По данни на Института за стопански проучвания на Българска академия на науките от края на 2022 г, у нас от цигари годишно умират към 20 хиляди души.

„ Много от онкологичните болести също имат потвърдена връзка с тютюнопушенето. Карцином на стомаха, карцином на пикочния мехур, рак на гърдата, на панкреаса. Призовавам пушачите да се замислят над своето здраве, и да помислят за фамилията си и за близките, преди да продължат да пушат “, споделя доктор Найденска.

В прилежаща Сърбия, която не е член на Европейския съюз, занапред може да се наложат ограничавания за тютюнопушене, само че на закрито. Това планува закон на сръбските здравни управляващи. Новината за плануваните промени, към този момент провокира реакция в обществото.

„ Ще бъде мъчно, само че би трябвало да се наложи, както на всички места по света. Непушачите не би трябвало да страдат поради нас. Можете просто да излезете без проблеми. “

„ Бих забранила пушенето на всички места. Аз съм огромен съперник на цигарите и поради здравето, бих ги забранила изцяло “, споделят жителки на Белград.

За нарушителите се плануват санкции в размер на 42 евро за физическо и до 8500 евро за юридическо лице. Опасенията на бизнеса са, че 30% от бранш ще бъде погубен.

 
Има доста образци в цяла Европа, където тези закони не засягат питейни заведения, нощни клубове, казина и други сходни предприятия. Така че нощните клубове и питейни заведения са разнообразни – в тях има възрастни гости, хора, които към този момент са или непушачи, или пушачи. Смятам, че законът би трябвало да съдържа специфичен член. В Гърция да вземем за пример казината, нощните клубове и питейните заведения са освободени от тези правила, защото работят единствено през нощта. Това е нещо, което си заслужава да се обмисли.
Миша Релич, Асоциация на нощните клубове и питейни заведения, Сърбия

В друга част на света, в далечно Мексико, към този момент има възбрана за пушене на публични места, като хотели, паркове и плажове. Тя важи освен за обичайните, само че и за цигарите с нагряване.

" Това е по едно и също време и положително, и неприятно. Хубаво е, тъй като пушенето е нездравословно, само че в това време е неприятно, тъй като би трябвало да можеш да правиш каквото си искаш със здравето си ", счита Педро, гражданин на Мексико Сити.

Мексиканските управляващи не разрешават даже рекламирането на тютюневи произведения. Туристите, които възпламенят цигара, могат да бъдат санкционирани с до към 300 евро, а в случай че откажат подпомагане на управляващите, са застрашени от арест.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР