3,264 млрд. лв. субсидии от държавната хазна ще получат общините

...
3,264 млрд. лв. субсидии от държавната хазна ще получат общините
Коментари Харесай

Бюджет 2018: Парите за общините скачат с 382,7 млн.

3,264 милиарда лева дотации от държавната хазна ще получат общините през 2018 година Това е с 382,7 млн. лева повече от плануваните дотации за актуалната година, се показва в плана на бюджет за 2018 година, който е пуснат от Министерството на финансите за публично разискване.

Така кметствата ще имат повече пари за финансиране на дейностите, които са обвързване на страната като учебните заведения, детските градини и обществените домове, както и повече средства за ремонт и поддържане на пътища и улични лампи. Наред с това се чака и повишение на приходите от локалните данъци - налозите за жилища и коли, и такса боклук. Броят на колите в страната пораства с доста бързи темпове, изключително в огромните градове, строят се нови жилищни и административни здания. А това води до повишение на приходите в общините.

Целевата дотация за финансови разноски на общините през идната година се усилва с 10 млн. лева и става 164 млн. лева, написа в плана на бюджет за 2018 година За зимно поддържане и снегопочистване кметствата ще получат 35,2 млн. лева, което е с 5 млн. лева повече от парите за актуалната година. А за финансиране на делегираните от страната действия общините ще получат от централния бюджет 2,78 милиарда лева, което е нарастване с 357,7 млн. лева
Само за нарастване на разноските за заплати и осигуровки на чиновниците в общинските администрации в страната в бюджета за 2018 година са планувани в допълнение 23 млн. лева

Наред с това от идната година се дава опция на кметствата да употребяват споделени услуги - да вземем за пример за ръководството на ИТ-услуги, финансово-счетоводни и юридически действия, и ръководството на човешките запаси. Така ще може да се понижи броят на служителите в общината, само че пък наличните фрагменти може да получават по-добри заплати. Съседните общини ще може да си разделят и разноските за строителство и поддържане на паркинги, гаражи, обекти на градския превоз, системи за наблюдаване и сигурност, улично осветяване, зелени площи, паркове и градини, както и на обекти за опазване на здравето, обучение, просвета, обществено подкрепяне, спорт, отдих и туризъм.

Така общините ще може да предложат на жителите си по-добри условия на живот посредством по-ефективно потребление на наличните средства. Например една община, която притегля доста туристи, ще може да похарчи пари за туристическа атракция или място за спорт и отдих, които се намират на територията на прилежаща община, което обаче ще докара до привличане на повече посетители в целия район.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР