297 000 украински граждани са влезли у нас, около 100

...
297 000 украински граждани са влезли у нас, около 100
Коментари Харесай

Мариана Тошева: Около 100 000 бежанци са останали в България -

" 297 000 украински жители са влезнали у нас, към 100 000 души към момента са на българска територия ", съобщи ръководител на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева пред Българска национална телевизия. 

По думите й това е изцяло обикновено съответствие по отношение на останалите европейски страни. В последните десетина дни се следи динамичност на влизане и излизане в Украйна.

" Трудно е да се предвижда нова бежанска вълна, само че не се изключва такава. Мисля, че достигнахме пика на бежанци. Най-много украински бежанци има по Черноморието - освен настанени в хотелите по държавната стратегия, само че и такива които сами са намерили заслон ", сподели тя.

Около 40% от проучените от анкетьори хотели остават в държавната стратегия. 12 000 души остават по програмата, добави Тошева.

От думите й стана ясно, че се детайлизира програмата, като най-вероятно ще минава и през Агенцията по заетостта, а сумата за подкрепяне по наем ще минава през работодателите. Хотелиери са подготвени и да наемат личен състав по трудови контракти.

" Сложна е логистиката по превозването на към 30 000 бежанци. Ангажимент е стихотворец от Министерството на превоза с спомагателни вагони на влакове от Варна и Бургас до разнообразни гари в страната ", разяснява ръководителят на ДАБ.

Според Тошева 15 лв. дневно на човек без Данък добавена стойност е сума съвсем равна на себестойността за самите хотелиери, само че виждайки потребността на бежанците, те са декларирали, че ще продължат да вземат участие в програмата. Освен това интензивно се търси работа за настанените в хотели бежанци.

" Базите за настаняване са тествани и дават отговор на изискванията ", акцентира Тошева. Тези за 15 лв. дневно би трябвало да оферират и изхранване по три пъти дневно. Има и опция за бази без изхранване.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР