29 януари 2013-а, 9,30 часа, Съдебната палата на площад Св.

...
29 януари 2013-а, 9,30 часа, Съдебната палата на площад Св.
Коментари Харесай

Четири куршума в крака и корема на Златко Баретата, 10 г. не е ясно кой ги изстреля

29 януари 2013-а, 9,30 часа, Съдебната палата на площад " Св. Неделя " в София. Обичайно, десетки хора минават през централния вход на внушителната постройка, в която се обитават четири съдилища, две прокуратури, в това число кабинетите на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) и на основния прокурор.

Един от тях е Златомир Иванов-Баретата, станал по-известен като Златко Баретата. Той е някогашен командос, който откакто при започване на 90-те години на предишния век напуща Отряда за битка с тероризма, се занимава с частен бизнес. Официално това е охранителна активност, търговия с петролни, химически и фармацевтични артикули, притежател е на бинго и игрални зали. През 2013 година Баретата и още 20 души, станали известни като Фирмата, са подсъдими за разпространяване на опиати. Прокуратурата счита тогава това следствие за огромен триумф.

И по този начин на 29 януари преди тъкмо 10 години, Иванов не бърза, изкачва се с естествен ход по стълбите на храма на Темида. Делото против него би трябвало да стартира на втора инстанция в Софийския апелативен съд в 10,30 часа. Обграден е от своите хора, някои, от които подсъдими като него. Придружен е от един гард. 

Миг пред да влезе в Съдебната палата, Баретата се свлича на цимента пред входа. Прострелян е. Четири патрона го пронизват - два в крайници и два в корема. Ранен е и гардът му, само че по-леко. Станало е немислимото. Някой е прострелял Златомир Иванов в самия център на София, в регион, цялостен с хора, само че и с полиция. Настава блъсканица.

" Добре съм, добре съм ", споделя на един от хората си. Те го внасят на ръце във фоайето на Съдебната палата, където в идващите минути Баретата лежи, а десетки оператори и фотографи го снимат. При него слизат шефът на Върховен касационен съд по това време Лазар Груев и двама зам.-градски прокурори. Служител на правосъдната защита подава сигнал на тел. 112 в 9,35 часа.

 По същото време в постройката против Съдебната палата, така наречен Търговски дом, където има доста адвокатски адвокатски фирми и магазинчета, лумва пожар в таванското помещение. То е необитаемо, прозорците му са разнебитени, нормално там се подслоняват клошари. Пред Съдебната палата идват три пожарни и доста полицейски патрули. Служители от „ Съдебна защита " разчистват периметъра пред постройката и не дават на хората да минават през стълбите. Тези, които са на каузи вътре, нямат право да я напущат часове наред.

Хората на Баретата го изнасят на ръце до колата за спешна помощ. Откаран е в " Пирогов ", където лекарите откриват, че са изумени тънкото и дебелото черво и пикочния мехур. Има счупено бедро и подбедрица. Близо пет месеца остава в " Пирогов ", три от които в реанимация.

Очевидци описват пред проверяващите, че стрелбата е пристигнала точно от подпаленото таванско помещение. Адвокатката му пък изяснява, че Златомир Иванов е карал самичък колата си и е решил без да пита да спре пред централния вход на Съдебната палата.

Той не е имал никакви терзания за себе си, не се е движил, защото по това време е под домакински арест. Идвал е в съда единствено за правосъдното съвещание. Не е бил с бронежилетка, придружавали са го двама души, които не са имали оръжие, единствено един от  защитата е бил въоръжен.

Ден след стрелбата на тавана в Търговския дом са открити елементи от оръжието, с което се допуска, че е стреляно против Баретата. Това е автомат „ Калашников " с оптически мерник и заглушител. Захвърлен е в опожареното помещение. 

Дни след  стрелбата се твърди, че един от проверяваните за възможна съпричастност към покушението е Росен Драгнев-Капитана от Казанлък. Той дължал на Иванов 3 млн. лева Полицията обаче не разполагала с доказателства против него. 

Баретата последователно се възстановя. Научил си е урока обаче и в идващите години при всичките си явявания в съда и обкръжен от внушителна защита. Разследването за стрелбата обаче стига до задънена улица. Криминалистите по този начин е не откриват кой е стрелял по Иванов.

Междувременно за Фирмата той получава 6 години и половина затвор. Съдът регистрира като смекчаващо виновността събитие дългия правосъден развой. Но не влиза зад решетките, тъй като се оказва, че си е изтърпял наказването под домакински арест.

 В началото на 2018 година висшият съд поставя точка и на друго дело против Баретата, само че с оправдателна присъда. За съдиите на три инстанции няма доказателства, че той е управлявал наркобанда в София, Черноморието и Казанлък сред 2011 и 2013 година За почтени са приети и най-верните му съгласно прокуратурата Ивайло Борисов-Ториното и Златко Гочев-Малкия от Стара Загора

Срещу Баретата има и още едно дело. То е за Данък добавена стойност, което след закриването на профилирания съд е в Софийския градски съд. През последните години  избира да живее в тишина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР