29 януари 1901 г. В Бруклин се ражда едно момче,

...
29 януари 1901 г. В Бруклин се ражда едно момче,
Коментари Харесай

29 януари - 122 години от рождението на Алън Б. Дюмонт

29 януари 1901 година В Бруклин се ражда едно момче, което ще провокира гражданска война в домашното развлечение. Алън Б. Дюмонт ще бъде наименуван от мнозина Бащата на малкия екран.

Като дребен се разболява от детски паралич и е прикрепен на легло цяла година. От досада, Дюмонт стартира да разглобява и сглобява неведнъж своя детекторен радиоапарат. На 13-годишна възраст той построява двупосочна радиостанция безусловно от нищото. През летните ваканции пък работи като безжичен оператор на трансатлантическите кораби.

Дюмонт постъпва на работа в радио компания. Именно тук той прави първите и несполучливи опити да запише тон и картина благодарение на въртящи се дискове (т.нар. механична телевизия). Когато през 1931 година осъзнава, че бъдещето се крие в електронно-лъчевите тръби и електронните системи, напуща.

В своя гараж Дюмонт открива по какъв начин да усили живота на електронно-лъчевата тръба от един ден на 1000 часа. През 1939 година показва своя първи CRT ефирен правоприемник на панаира в Ню Йорк. Този негов инженерен пробив трансформира малкия екран от забавен опит в практична действителност. Нещо повече – Дюмонт пуска на пазара своя лична серия тв приемници с електронно-лъчева тръба.

Подобно на Стив Джобс и Томас Едисън, Дюмонт също бил отличен предприемач. Той се трансформира в един от първите милионери в ТВ промишлеността.

След Втората международна война осъзнава, че развлекателното наличие ще ускори интереса към тв приемниците, той започва DuMont Televisioin Network. Този канал излъчва едни от първите научнофантастични поредици като Captain Video and His Video Rangers и Tom Corbett, Space Cadet.

Дюмонт обаче по този начин и не съумява да се пребори с конкуренцията в лицето на ABC, CBS и NBC и през 1955 година е заставен да постави завършек на своя канал.

Въпреки краткотрайния триумф на DuMont Television Network, Дюмонт ще бъде запомнен в историята като бащата на малкия екран, наред с Фило Т. Фарнсуорт, Джон Лодж Беърд, Владимир Зворикин и Дейвид Сарноф.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР