29 млрд. евро ще получи страната ни от Европейския съюз

...
29 млрд. евро ще получи страната ни от Европейския съюз
Коментари Харесай

Борисов: България ще олучи от ЕС €29 млрд. за преодолване на последствията от пандемията


29 милиарда евро ще получи страната ни от Европейския съюз за справяне с вредите и последици та от пандемия та. „ Това са 60 милиарда лв., които ще дойдат в страната ни в идващите години, от които 50 млрд лв.. са грантове “, заяви министър председателят Борисов  по време на оглед на строително-ремонтните работи на автомагистрала „ Тракия “. За първи път за България Европейски Съюз планува толкоз значима сума за възобновяване от рецесията, породена от пандемия та. По думите на премиера Борисов  това ще подсигурява, че каквото и държавно управление да има след изборите  няма да се спре капиталовата стратегия на страната.

По тематиката вицепремиерът Томислав Дончев рапортува на премиера  по отношение на напредъка на страната ни по подготовката на Плана за възобновяване и резистентност на България. Той посочи, че България е сред  страните, които се движат най-бързо и това ще даде опция парите да са оптимално бързо разполагаем на бизнеса. Публикувана е към този момент и новата версия на Плана след извършените публични разисквания и съвещания. „ Добрата вест е, че особено за бизнеса има планувани нови 900 милиона лв. в три фонда, с изключение на тези 800 милиона, които са останали от първия вид на проекта. Предвиждаме тези пари да станат оптимално бързо налични в България – в случай че може още в средата на тази година “, посочи Дончев. Вицепремиерът добави, че през идващите 5 години България ще е в положение да удвои размера на обществени вложения в инфраструктурата, железниците, цифровата съгласуваност, енергийната успеваемост, само че на първо място за директни вложения за бизнеса. 

Премиерът Борисов инспектира ремонта на 17-километров сектор от „ Тракия “, намиращ се сред връзката с автомагистрала “Марица ” и пътен възел „ Чирпан – Изток “. " Нека хората да видят, че оборудванията на автомагистрала „ Тракия “ са компрометирани и за жалост вършим на процедура нова автомагистрала. Когато откриваха тази част, тогава Станишев беше министър председател, Гагаузов-министър, какви приказки бяха. Но да не хвърляме виновността като на предходните, тъй като си е тяхна. Важно е да го създадем и да е безвредно за хората, " сподели министър председателят Бойко Борисов.

Строителните действия са част поетапния ремонт на компрометирано 40-километрово трасе на автомагистралата сред Стара Загора и Чирпан.  По трасето на автомагистрала „ Тракия “ се възвръща структурата на пътя, прави се стабилизиране на основата, замяна на асфалтовата настилка, реновират се 9 огромни уреди, усъвършенства се отводняването и се прави ландшафтно оформление. На сектора ще се инсталира най-голям клас мантинела сред двете платна, която би попречила нахлуване и на тежкотоварни транспортни средства в насрещното платно. Тези вложения в пътна сигурност са извънредно значими за сигурността на пътуващите. Ремонтът на автомагистралата е от огромно значение за възстановяване на транспортната съгласуваност в България. Строителните действия в този сектор следва да приключат до края на месец март 2021.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР