29 май 1985 г. е една от най-трагичните дати в

...
29 май 1985 г. е една от най-трагичните дати в
Коментари Харесай

На този ден: Черната сряда на световния футбол

29 май 1985 година е една от най-трагичните дати в историята на футбола. 39 индивида губят живота си по време на финала в шампионата за Купата на европейските първенци (предшественика на Шампионската лига) сред " Ливърпул " и " Ювентус ".

На този ден преди 35 години се случва онази " черна сряда в историята на международния футбол " на стадион " Хейзъл " в Брюксел.



Малко преди началото на срещата последователи на " Ливърпул " нахлуват в бранша на италианските тифози, въоръжени с пръти, бутилки, а някои са и с арбалети. Настъпва невъобразим безпорядък, а белгийската полиция, която е малобройна и недобре готова, не знае по какъв начин да реагира.

Феновете на " Ювентус " се пробват да избягат, само че пътят им е препречен от бетонна стена на трибуните на " Хейзъл ". Под натиска им, тя рухва върху тях и резултатът е отблъскващ - умират 39 последователи на “бианконерите”. Ранени са над 500, а от противниковата агитка не стопират да нападат, употребявайки металните загради и частите бетон.

След нещастието стадион " Хейзъл ", който е строен през 1920 година, е опустошен. На негово място е издигнато ново оборудване, което е единствено със седящи места.

Оттогава насам на всеки домашен мач тифозите на тима от Торино разпъват голям транспарант в памет на починалите в Брюксел.

След случая британските клубове са извадени от европейските клубни шампионати за идващите 5 сезона, а наказването на " Ливърпул " е с година повече.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР