286 евро на месец, но въпреки това най-бедните работещи в

...
286 евро на месец, но въпреки това най-бедните работещи в
Коментари Харесай

Euronews: Българите - с най-ниска минимална заплата в ЕС

286 евро на месец, само че все пак най-бедните работещи в Европейския съюз са българите. Срещнахме се с Елена Марвакова. Тя, както и доста други източноевропейски служащи в текстилната индустрия, работи с все сили за минимално възнаграждение. Тя има стаж 33 години, само че без значение от това дамата заработва общо 340 евро, отбелязва Euronews, представен от " Фокус ".

В текста си Euronews показва, че Елена е член на КТ " Подкрепа “ и че този Профсъюз упорства за по-високо възнаграждение на труда. За българските служащи, Европа също би трябвало да предприеме ограничения. Те считат, че на цялата територия на Съюза би трябвало да бъде въведена минимална заплата.

" Българските закони са основани за хора? Или са основани за роботи? Работим без отмора: с такива правила нашият шеф узакони система за съвсем насилствен труд “, цитира думите на Марвакова Euronews.

Работата за ниски заплати през целия живот води до доста ниски пенсии. 80-годишната Атлаза Щерева се пенсионира на практика бедна. Започва да работи на 15-годишна възраст, засажда дървета, работи като готвач. Наскоро се занимавала с произвеждане на ципове за шивашката индустрия. Нейната пенсия е към 150 евро на месец. 50 от тях би трябвало да заплаща за електричество и здравна помощ, показва медията.

" Имам към 100 евро за ежедневните си разноски на месец. Когато погледна витрините на магазина, виждам доста артикули, които не мога да си разреша. За благополучие, децата ми оказват помощ. Аз съм бедна като църковна мишка. Благодаря на децата ми за това, че ми беше топло в къщата и не съм болна “, цитира думите на Щерева ТВ каналът.

Ниската заплата е главната причина, заради която българите напущат страната си – в Западна Европа им заплащат по-добре. Но животът в две страни разделя фамилиите./Марица

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР