285 000 ученици от V до XII клас учат присъствено

...
285 000 ученици от V до XII клас учат присъствено
Коментари Харесай

Министър Денков обясни има ли напрежение между него и здравния министър и има ли достатъчно тестове за учениците

285 000 възпитаници от V до XII клас учат присъствено през днешния ден в цялата страна. Това са над 66% от всички възпитаници. 245 000 деца са в учебно заведение с тестване за COVID-19. Това съобщи министърът на образованието акад. Николай Денков в предаването „ Денят онлайн “ по Нова нюз.

"Знам, че родителите доста желаят присъствено образование, само че обстановката би трябвало да е допустима и за учителите. В момента към 90% от 1 и 4 клас, учат присъствено ", уточни той.

"Имаме проби за идната седмица, тъй че до 17 декември е подсигурен присъственият образователен развой. Имаме уверението, че проби ще бъдат обезпечени до края на годината ", изясни просветителният министър Николай Денков.

Министърът на опазването на здравето приказва въз основата на поръчаните проби, а ние на база наличните проби, по тази причина се стига до разминаване. Дали ще се тества или не го взема решение здравният министър, тъй като би трябвало да се обезпечи безвредна среда. Ние организираме тестването. Ние сме поискали този вид проби, като най-приемливи за учители и родители. Има едно разделяне на отговорностите, което обърка хората.

"Ако убедим родителите, че назалните проби са по-добри за огромните възпитаници, може да се вкарат и при нас. При този вид тестване самите възпитаници си вземат тестът, като при нея не се бърка надълбоко в носа ", уточни той.

Просветният министър призна, че са регистрирани дефицити при децата, свързани с онлайн образованието. Сред тях са по-ниското качество на образованието, обездвижването, стресът при децата и така нататък В тази връзка министър Денков прикани учителите да не бързат с изпитите, с цел да не стресират в допълнение децата.

"Основната задача на идващите министри е да обезпечат тестванията за децата, с цел да могат те да останат в клас. Ние не желаеме децата да орис от у дома, това бе последна мярка, която цели да резервира живота и здравето на други хора. Резки промени в учебната система не трябва да се вършат. Учениците и учителите би трябвало да са спокойни и да бъдат отдадени на образователния развой. Всички значими промени обаче би трябвало да започват бързо и редом. Една такава е за облекчение на образователния материал. За мен е по-важна методиката за качеството на учебниците. Предстои полемика, на която да се реши този въпрос. Това ще бъде доста експертна полемика, не би трябвало да бъде политически развой ", сподели още министър Денков.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР