28 юни е единствената дата за отложените президентски избори, без

...
28 юни е единствената дата за отложените президентски избори, без
Коментари Харесай

28 юни - единствената възможна дата за президентските избори в Полша

28 юни е единствената дата за отсрочените президентски избори, без да се нарушава Конституцията на страната. Всички други оферти за дата са " опити за дестабилизиране на политическата сцена ". Това съобщи министър председателят на Полша Матеуш Моравецки, представен от ДПА. 

Преди няколко дни от ръководещата партия " Право и правдивост " обявиха, че в случай че изборите се състоят по-късно, съществува риск страната да няма определен президент преди 6 август, когато изтича мандатът на настоящия държавен глава Анджей Дуда.

Изборите за президент бяха планувани за 10 май, само че не се състояха поради коронавирусната пандемия и политическите разногласия дали гласуването да става по пощата. Още няма публично оповестена нова дата. На 10 май държавната изборна комисия даде на ръководителя на Сейма - долната парламентарна камара - двуседмичен период да дефинира нова дата на изборите. Правителството обаче задържаха публикуването в държавния вестник решението на изборната комисия, с което прави невероятно оповестяването на нова дата.

Моравецки разясни, че забавянето е належащо, защото още не е ясно в какъв формат ще се произведат изборите. " Законопроектът, който планува гласоподавателите сами да решат дали да гласоподават по пощата или персонално в изборна секция, към момента се разисква в Сената ", сподели министър председателят. Той упрекна опозицията, която управлява горната парламентарна камара, че основава законодателни спънки и всява безпорядък. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР