28-те страни от ЕС одобриха пакет от мерки в отговор

...
28-те страни от ЕС одобриха пакет от мерки в отговор
Коментари Харесай

ЕС одобри мерки в отговор на търговската война на Тръмп

28-те страни от Европейски Съюз утвърдиха пакет от ограничения в отговор на американските мита за стомана и алуминий, въведени от Доналд Тръмп, заяви Франс прес, базирайки се на няколко източника.

Ответните мита са утвърдени единомислещо от страните-членки и Европейската комисия ще предприеме стъпките за използването им, споделят източниците.

Европейските контрамерки могат да влязат в действие от 20 юни, само че Европейски Съюз може да изчака до 1 юли, с цел да реагира по едно и също време с Канада, която също е наранена от решението на Вашингтон и към този момент разгласи тази дата за въвеждането на ответни ограничения, разяснява дипломатически източник от Брюксел.

Европейският лист включва десетки американски артикули, част от които са емблематични – като бърбъна, мотоциклетите „ Харли Дейвидсън и дънките, написа „ Фигаро “ и показва част от стоките, на които Европейски Съюз ще наложи мита, преди всичко измежду които са изделията от американска стомана: валцована стомана, стоманени неръждаеми пръти, безшевни тръби, проводници, порти и прозорци.

Наказателни мита ще има за американския фасул, царевицата, ориза, боровинки, портокалов сок, фъстъчено масло, бърбън, цигари, пури, тютюн за лула, за стесняване на цигари, за дъвчене и смъркане.

Мерките засягат фланелките от памук, вълна или синтетика, дънките от деним и къси панталони от памук, спално долни дрехи и няколко типа кожени обувки.

В листата са включени мотоциклетите над 500 cm3, ветроходни яхти с или без мотор, гребни лодки и канута.

Санкциите ще обиден също козметиката за гримиране и картите за игра.

Списъкът би трябвало да бъде утвърден официално от Европейската комисия, а по-късно може да бъде и допълнен.

Мерките плануват да компенсират първоначално загубите от 2,8 милиарда евро за европейската промишленост от американските мита за стомана (25%) и алуминий (10%).

Списъкът на попадащите под наказания артикули от Съединени американски щати беше разгласен от Европейски Съюз и Световната комерсиална организация на 18 май – като предизвестие, до момента в който се очакваше решението на Тръмп.

Засегнати са няколко американски щата, доста от които селскостопански, подкрепили Тръмп на изборите през 2016 година

В бъдеще листата може да се разшири с още артикули с мита за 3,6 милиарда евро, в случай че Европейски Съюз завоюва жалбата против Съединени американски щати в Световната комерсиална организация, подадена на 1 юни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР