28 професионални гимназии, избрани да станат центрове за високи постижения,

...
28 професионални гимназии, избрани да станат центрове за високи постижения,
Коментари Харесай

Високо оборудване за 28 гимназии, стават центрове за постижения

28 професионални гимназии, определени да станат центрове за високи достижения, би трябвало да са подготвени с плановите си оферти до края на юни. Предвижда се тези училища да бъдат осъвременени и оборудвани съгласно най-високите софтуерни условия .

За задачата те могат да получат общо близо 97 млн. лв. по Националния проект за възобновяване и резистентност в границите на Процедура " Изграждане на центрове за високи достижения в професионалното обучение и образование ". Едно от условията е до септември определените гимназии да имат подписан контракт с реализатор за строителството. Това беше разяснено по време на среща сред представители на 28-те училища и специалисти от Министерството на образованието и науката и Изпълнителна организация " Програма за обучение ", която се организира в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика " Хенри Форд " в София.

По процедурата се планува финансиране на действия за доставка и монтаж на модерно високотехнологично съоръжение и обзавеждане, както и за ремонт, реконструкция, възобновяване и продължение на учебни здания. Едно от изискванията обаче е най-малко 45% от средствата да бъдат употребявани особено за съоръжение и обзавеждане. То не би трябвало да бъде STEM съоръжение, а да е ориентирано към професионалните посоки, по които водят образование гимназиите. Причината е, че учебните заведения са определени като стратегически водещи гимназии в съответните професионални посоки, а не въз основата на потребността им от ремонт.

Те са получили сложна оценка, обвързвана със спецификите на учебното заведение, опциите му за реализиране партньорства, потенциала му да отговори на потребностите на района. Избрана е по една гимназия за всяка от областите на страната.

Изготвен е и авариен лист с учебни заведения, тъй че в случай че някое от определените не се оправи, то може да бъде сменено.

Списък на 28-те професионални гимназии, избрани да станат Центрове за високи достижения в професионалното обучение и образование, можете да видите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР