28% от учителите все още не са с повишени заплати,

...
28% от учителите все още не са с повишени заплати,
Коментари Харесай

Заплатите на близо 1/3 от учителите още не са повишени

28% от учителите към момента не са с нараснали заплати, за сметка на 72%, които към този момент са получили по-високи хонорари от 1 април - това стана ясно на извършен през днешния ден в Министерство на образованието и науката отраслов съвет, на който са участвали министърът на образованието Николай Денков, синдикати и шефове от разнообразни учебни заведения в страната. Обещанието е обаче, че и процентът преподаватели с неповишени заплати ще получи покачването със задна дата - от 1 април 2022 година

Само 25,1% от работещите в системата на междинното обучение са подписали спомагателни съглашения за новата работна заплата

Данните са от 3995 учебни заведения. Под 10% е нарастването на 71 места. Срещата идва след рецензии на синдикати от предходната седмица, че на доста места в страната учителите не са получили по-високи заплати.

Най-малко 1415 лева е учителската заплата от 1 април 2022 година, като нарастването е със 155 лева или с 12,3 на 100 по отношение на настоящия стартов размер. 87% от учебните заведения, детските градини и просветителните центрове, които са вдигнали възнагражденията, са достигнали междинен растеж от 12,3% и даже са надхвърлили стойностите, контрактувани в Колективния трудов контракт сред обществените сътрудници и Министерството на образованието и науката (МОН). С над 13% са нарастнали заплатите в 170 институции.

305 учебни заведения не са решили с какъв брой ще бъдат вдигнати заплатите, тъй като още нямат одобрен бюджет с решение на съответната община или чакат изменението в Наредба 4 от 2017 година за нормиране и възнаграждение на труда, което да отрази новите минимални размери на главните месечни работни заплати на педагогическите експерти. Проектът на смяната беше оповестен за публично разискване на уеб страницата на МОН. Бележки и оферти се одобряваха до 28 април т.г. Предстои документът да бъде обнародван в " Държавен вестник ".

Едва половин % от просветителните институции все още не възнамеряват нарастване на заплатите заради липса на задоволително средства. МОН ще ревизира дали са достигнати контрактуваните минимални самостоятелни работни заплати във всяка от тях, ще проучва проблемите там, където ги има, и ще търси решение взаимно с учебните управления и общините.

Паралелно с това  на всички учебни заведения, детски градини и центрове при новите условия - повишен бюджет от 1 април 2022 година и понижени разноски след края на зимния сезон. При нужда от спомагателни средства въпросът ще бъде разискван в границите на актуализацията на бюджета, която следва в средата на годината.

Всички покачвания на работните заплати ще бъдат изчислени със задна дата от 1 април 2022 година, без значение по кое време ще се случат, дават обещание още от МОН.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР