28% от българите са приютили в дома си котка, но

...
28% от българите са приютили в дома си котка, но
Коментари Харесай

60% от българите некастрират своите котки

28% от българите са приютили в дома си котка, само че едвам 24% от котките у нас са кастрирани. Собствениците на кастрирани котки нормално са на възраст сред 15-29 или 30-39г. Те живеят в София или в огромните градове и отглеждат единствено един любим. Обикновено по-младите хора избират да кастрират домашния си любим най-вече с превантивна цел. 60% от стопаните некастрират своите котки, тъй като считат това за ненужна a 33% одобряват кастрирането на животни за демонстрация на свирепост.

По-възрастните хора (60+) и фамилии с деца се въздържат от кастрацията на домашния любим, само че и по-често се грижат за повече от една котка. Хората над 60 година са най-вече от дребни обитаеми места и котката им живее отвън дома или има опция да излиза на открито когато и да е. Сред аргументите за отменяне на процедурата се появяват и финансовите съображения - 12% показват, че кастрацията е скъпа за тях.

6% се тормозят от затлъстяване след процедурата.

За притежателите на кастрирани котки съществена причина да се вземе решение за кастрация е предварителната защита на нежелано потомство (посочват 46% от тях), както и смяна в държанието на котката (споменато от 36%) - понижаване на тревогата, маркирането на територията, изгубване от вкъщи и прочие Това демонстрират данните от изследването на PURINA® PRO PLAN® взаимно с GfK България за настройките към процедурата, извършено измежду стопани на котки през март-април 2020 година

Третата най-честа причина е рекомендацията на ветеринарния доктор (при 24%), като експертите предлагат котките да се кастрират, с цел да бъдат защитени от голям брой болести , изключително при женските. За 23% от притежателите на кастрирани котки, това е опция доста да се усъвършенства здравето и да се удължи живота на котката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР