28 момчета и момичета от русенските училища сформираха първия в

...
28 момчета и момичета от русенските училища сформираха първия в
Коментари Харесай

Русе вече има свой младежки гвардейски отряд

28 момчета и девойки от русенските учебни заведения образуваха първия в историята на Русе Младежки гвардейски отряд.

Знамето му бе осветено през днешния ден на тържествена гала на пл. „ Свобода “ в наличието на полк. Илия Милушев, консултант по защита на президента Румен Радев.

„ Горд съм и приветствам всеки един от младежите, които ще носят с чест униформата, ще отделят всеки ден от времето си на тази задача и ще бъдат знак на нашето единение. Щастлив съм, че нашият отряд е първият в страната, който събира възпитаници от разнообразни учебни заведения. Нека това му носи мощ “, сподели кметът Пенчо Милков. Той насочи специфичен привет към основателя на концепцията за сформирането на отряда – ученичката от СУ „ Христо Ботев “ Виктория Шекерова.

Знамето на Тринадесети юношески гвардейски отряд бе осветено от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската Света митрополия.

Пироните на флага бяха забити от полк. Милушев, командира на Националната гвардейска част полк. Кънчо Иванов, ръководителя на съдружие „ Младежки гвардейски отряди “ доктор Денислава Ангелова, кмета и регионалния шеф Анатоли Станев.

„ Пазете знамето свято, с постъпките си се стремете да не го опетните. То е знак на най-свидните воински традиции- принадлежност, смелост, чест, дълг, достолепие и жертвоготовност “, съобщи полк. Иванов.

За разлика от младежките отряди в страната, образувани към несъмнено учебно заведение, Младежкият гвардейски отряд на Русе е част от Общинския юношески дом и сплотява възпитаници сред 10 и 12 клас от разнообразни русенски учебни заведения. Това е и една от задачите на общинското управление – да сътвори доброволна общественост от младежи, за които раздялите да паднат. Те ще вземат участие при отбелязването на формалните празници и военни ритуали в Русе и ще се включват в националните събития, проведени от съдружие „ Младежки гвардейски отряди “.

На събитието участваха още зам.-командирът на Националната гвардейска част полк. Киндалов, началникът на Централно военно окръжие полк. Георги Петков, началникът на Военно окръжие – Русе подп. Васил Петров, началникът на Военно формирование – Русе подп. Павлин Илиев и помощник-ръководителят на сдружения „ Младежки гвардейски отряди “ Николай Антонов.

Кметът засвидетелства своята благодарност към тях за съдействието при основаването на отряда и организирането на церемонията, като връчи почетни плакети на Община Русе.

Специални посетители на церемонията бяха представителят на интернационалния „ Пробег на мира “ за България Виолета Ангелова и „ златното “ момиче на художествената гимнастика и олимпийска шампионка Мадлен Радуканова. Малко след събитието тя вдъхна кураж на младежите и ги поздрави за това, че посвещават времето си на това да развиват и съхраняват един от знаците на българската държавност.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР