28 хиляди граждани на Република Северна Македония, но и с

...
28 хиляди граждани на Република Северна Македония, но и с
Коментари Харесай

Благоевградско: Ще бъдат ли изчистени избирателните списъци от хора, които не пребивават у нас?

28 хиляди жители на Република Северна Македония, само че и с българско поданство, имат право на глас в Благоевградско. Ще гласоподават ли обаче?

В община Благоевград рекорден брой задгранични жители са регистрирани в Рилци, Логодаж и Бело поле. Постоянни поданици на село Рилци са към хиляда души, а записаните в изборните описи са 3526. Всички локални са чували за чужденците, само че в никакъв случай не са ги виждали.

На незастроен имот в село Рилци са регистрирани десетки поданици на Република Северна Македония.

От Община Благоевград обясниха, че към този момент не са вероятни адресни регистрации тук-там, където липсват жилищни постройки.

" Има случаи, в които на един адрес има по над 1000 регистрирани. Сега няма опция. Отново би трябвало притежателя на парцела да заявява, само че би трябвало да има и жилищна сграда на въпросния адрес, на даденото място, тъй като преди този момент е имало както знаем трафопостове, празна земя ", разяснява секретарят на община Благоевград Дейвид Арабаджиев.

Според локалните македонските жители не повлияват вота в селото, тъй като не гласоподават. Други обаче не споделят това мнение:

" Не идват на избори, само че не е по този начин, че не въздейства на вота, тъй като утрешния ден се регистрира в Рилци дали своят вот, в листата 860 индивида, дали своят вот 240, интензивност еди какъв брой си, а от тях 50 % са македонци, значи 50 % е интензивността, а не 25 и това се отразява, няма по какъв начин да не се отрази ", съобщи Мария Грозданова, гражданин на селото.

След подаден сигнал от жителите на село Рилци до полицията и прокуратурата е почнало заличаването на гласоподавателите.

" От месец март тази година е почнал развой на изтриване, като до колкото имаме информация, пролетта са заличени над 3 200 адресни регистрации, сега също тече в две от селата в Община Благоевград ", съобщи Дейвид Арабаджиев.

Заличаването на хора от изборните описи може да стане със заповед на кмета на общината, по искане на регионалния шеф или по искане на прокуратурата.

Репортер: Владислава Миланова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР