28-годишният М*. никога няма да забрави нощта на 27-и срещу

...
28-годишният М*. никога няма да забрави нощта на 27-и срещу
Коментари Харесай

Защо викаш, бе, пед@л! Мястото ти е на земята!

28-годишният М*. в никакъв случай няма да не помни нощта на 27-и против 28-и юли, когато слиза по чехли във входа на блока си, с цел да посрещне юноша, с който се е срещнал онлайн.

М. употребява известна измежду ЛГБТ хората платформа за запознанства от години. Благодарение на нея е намерил доста нови познати и другари. Именно за това той въобще

не подозира, че пред входа го чакат трима души, които ще го го атакуван, пребият и оберат

в мига, щом отвори входната врата. Нападението обаче носи белезите на освен това от хулигански акт или грабеж, написа Дойче веле.

" Мястото ти е на земята! "

" В мига, в който нахлуха, попитах какво се случва, след което последва удар в носа, в лицето с пестник, който ме събори на земята. Многократно питах: какво се случва, вие естествени сте? ", споделя М. пред Дъждовни води. Вместо отговор, младият мъж получава още ритници и крясъци:

" Защо викаш,бе, пе*****т! Мястото ти е на земята! "

След това нападателите вземат телефона му и побягват. М. не изключва точно първокласната движимост да го е избавила от това да пострада по-тежко. " Може би, като са видяли телефона, са решили, че е по-добре да го вземат, вместо да продължат с побоя ", разяснява той.

Пострадалият рапортува за нападението в близкото 9-то РПУ.

На идващия ден си изважда и здравно удостоверение, в което е вписана " лека телесна щета ".

Предупреждава за случая и в затворена група за ЛГБТ хора в София. Така с него се свързва друго момче, нападнато по подобен метод след онлайн запознанство в Instagram, което му праща фотография на своите нападатели. Двама от тях се оказват същите и М. съумява да ги разпознае, в това число и в полицията. По всичко проличава, че

агресорите имат престъпна история, макар че все още на първата офанзива са били малолетни.

Оттогава М. чака развиване по случая, страхувайки се освен за своята сигурност, а и от хода на следствието. " За мен сега най-големият боязън е да не бъда измамен под отговорност заради това, че съм показал дадените лица. Страхът ми е дали ще мога да защитя тезата си. Моята дума е против тяхната ", споделя той.

Той знае, че нападението против него, носещо всички белези на престъпление от ненавист, надалеч не е изолирано събитие и осъзнава, че е един от малцината, дръзнали да приказват обществено за казуса:

" Много от гей мъжете се тормозят да подават сигнали в полицията, тъй като не мислят, че ще срещнат схващане. "

Законодателните промени не вземат решение всички проблеми

Инцидентът с М. се случва по-малко от ден преди 28 юли 2023 година - дата, която ще остане в историята за българската ЛГБТ общественост. Този ден ознаменува сполучливия завършек на една над 20-годишната борба - тази за

включването на закононарушенията от ненавист по хомофобски подбуди в Наказателния кодекс.

С гласовете на депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи бяха признати основни законови промени, предвиждащи по-сериозни санкции за закононарушения като убийството, телесна щета, похищение и незаконно отнемане от независимост, в случай че са стимулирани от половата ориентировка на жертвите. Промените, обнародвани в държавен вестник на 4 август,

включват и по-тежки санкции за подбудителство към дискриминация, принуждение или ненавист към ЛГБТ хората.

В изискванията на зачестили случаи на хомофобски офанзиви - като стартираме от погрома над общностния център " Рейнбоу хъб " през 2021 година и стигнем до саботажите на културни събития и кино прожекции от последователи на " Възраждане " в София и Пловдив през юни 2023 - не е изненада, че ЛГБТ общността приветства признатите промени. " Това е първата значима законодателна смяна в интерес на ЛГБТ хората в България след приемането на Закона за отбрана от дискриминация ", написа фондация GLAS на 28 юли.

Промените в Наказателния кодекс обаче не са използвани в тази ситуация на М.

" По отношение на побоя, това е лека телесна щета, което е закононарушение от частен темперамент.

Полицията и прокуратурата не събират данни за това закононарушение - би трябвало да се подаде тъжба до съда. Но кражбата може да се преследва по общ темперамент ", разяснява юрист Деница Любенова от младежката ЛГБТ организация " Действие ".

Тя добавя, че случаите на хомофобски офанзиви, осъществени посредством цифрови платформи за запознанства, зачестяват.

" За да се разпознават хората и IP адресите, полицията би трябвало да реализира процесуално-следствени дейности. Когато става дума за интернационалните платформи, нашата полиция много мъчно се оправя ", обяснява Любенова.

От Столична дирекция на вътрешните работи потвърдиха пред Дъждовни води, че следствия са формирани и по двата случая, за които описа М. Говорител на столичната полиция изясни, че се проверява обир и се правят всички нужни процесуално-следствени дейности, с цел да бъдат открити причинителите.

" Работата занапред следва "

По думите на адвокат Любенова промените в Наказателен кодекс са едвам първата крачка по тематика, по която следва " ужасно доста работа ". " На първо място, би трябвало да обучим полицията, че това нещо съществува и как би трябвало да се проверява. Ние имаме подготвени към 300 полицейски чиновници и, както сподели една дама, която ни спомага с тези образования - това е едвам към един % от хората, работещи в структурите на Министерство на вътрешните работи. Работата занапред следва ", посочва Любенова.

Разказът на М. е образно доказателство какъв брой належащо е образованието.

" Реакцията на дежурният служител на реда беше на изумен човек, когато му споделих, че съм поканил момче, а не момиче у дома.

Той безусловно спря диалога ", споделя потърпевшият. " Не знам дали това не се дължи на обстоятелството, че толкоз изрично заявих половата си ориентировка ", добавя М.

Той признава, че е срещнал схващане от проверяващия служител на реда по случая, само че като цяло дефинира прекарването си като " конфликт със стена от бюрократщина "  и не крие недоверието си към правораздавателната система. " Нито законотворците, нито публичните персони са заявявали подготвеност да се действа адекватно. Не знам дали това, че съм друг от масовката, няма да се окаже причина правосъдието да не пази правата ми ", притеснява се младият мъж.

Инцидентът трансформира животът му радикално: той се изолира, вижда се с другари единствено по ярко и не излиза на открито самичък. Спира да върви във фитнес залата, тъй като се опасява да не бъде атакуван още веднъж. " Идват едни талази на боязън и си отиват. Онзи ден ги сънувах по какъв начин са надвесени над мен в леглото. Аз към този момент имам посттравматични кошмари ", споделя М.

* Анонимността на М. е непокътната от съображения за неговата сигурност

Снимката е илюстративна

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР