28-годишният Дейвид Бодил, издирван с червена бюлетина на Интерпол, е

...
28-годишният Дейвид Бодил, издирван с червена бюлетина на Интерпол, е
Коментари Харесай

В дома на заловения Дейвид Бодил са открити схеми как се прави бомба и как се взривява

28-годишният Дейвид Бодил, търсен с алена бюлетина на Интерпол, е бил арестуван през днешния ден в село Любеново, община Никопол. Оказва се, че баба му и дядо му - британци купили парцел там. В случая беше намесено и името на българска депутатка. Пред " По света и у нас " Албена Симеонова от " Демократична България " удостовери, че познава британеца, само че не е предполагала, че той се укрива от Интерпол.

Британецът е дошъл у нас през ноември предходната година. Властите в Манчестър издават Червена бюлетина на Интерпол за издирването на Бодил по следствие за подготовка на тероризъм и изпращат искане за задържането му у нас. Британецът е задържан през днешния ден в село Любеново от отряда за Борба с тероризма.

В хода на претърсванията в къщата, в което е арестуван английският жител, полицията е разкрила литература за правенето на бомба. Подобни материали са били открити в дома на Бодил във Англия предходната година.

" Интересното е, че в Червената бюлетина същият е разказан като изключително рисков, въоръжен и нападателен. По линия на интернационалния продан разполагаме с информация, че в дома му във Англия са открити взривни субстанции, упътвания и чертежи за правенето на взривни устройства. Днес при претършуване и изземване от къщата в с. Любеново, където се е укривал, са открити и конфискувани чертежи и схеми по какъв начин се прави бомба и по какъв начин се взривяват. Намерено е и скъпо оръжие. Колегите от Окръжна прокуратура Плевен ще задържат английския жител за период до 72 часа с оглед обезпечаването му пред Окръжен съд Плевен за започването на процедура по екстрадиция ", сподели Сийка Милева, представител на основния прокурор.

Заповедта за задържане на Бодил би трябвало да бъде предоставена от управляващите в Манчестър в период до 72 часа, а процедурата за екстрадиция ще се гледа по силата на Договора да търговия и съдействие сред Англия и Европейския съюз, по който България е страна.

Според наши източници Бодил бил арестуван в парцел, граничещ с плантация за биоземеделие, благосъстоятелност на депутатката Албена Симеонова. Пред Българска национална телевизия тя отхвърли, само че удостовери, че познава британеца.

Албена Симеонова: Издирваният от Интерпол британец няма нищо общо с мен

- Момчето си има негова къща, на дядо му. Там живее на другия завършек на селото. Няма нищо общо с мен. Единствено съм помогнала да му преведа, да му включат тока и водата в къщата на дядо му.

Т.е. Вие познавате този Дейвид Бодил по принцип?

- Да, познавам го, след Нова година го водих да си заплати тока и водата. Но всеки би оказал помощ на един чужденец, който дойде в това. Още повече, че дядо му ми беше доста непосредствен.

Дядо му живее в България и той е британец, по този начин ли?

- Дядо му Филип и баба му Джани си купиха къща в нашето село на другия завършек на селото, на тяхно име, няма нищо общо парцела с мен.

А този парцел граничи ли по някакъв метод с Вашата плантация за биопроизводство?

- Не, не! То е на другия завършек на селото. Кметицата ме помоли да му преведа, тъй като никой не приказва британски в селото. Аз съм го виждала за половин час.

Изненадва ли ви това, че го търсят английските управляващи?

- Много ме изненадва, той наподобява извънредно естествен.

Според проверяващите във Англия Дейвид Бодил се е радикализирал в последните години, откакто се е свързал с крайнодесни и неофашистки групи в Обединеното кралство.

В края на ноември в профила си в една от обществените мрежи Бодил е оповестил, че напуща Англия, с цел да не стане жертва на английското правораздаване и няма желание да се връща в родината си. Обвинява държавното управление в Лондон, че всекидневно нарушава правата на своите жители.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР