28-годишната олимпийска шампионка на 800 м Кастер Семеня оспорва предложеното

...
28-годишната олимпийска шампионка на 800 м Кастер Семеня оспорва предложеното
Коментари Харесай

Семеня има пълната подкрепа на южноафриканската федерация в делото срещу IAAF

28-годишната олимпийска шампионка на 800 м Кастер Семеня оспорва препоръчаното предписание на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF), което ще ограничи равнищата на тестостерон у женските бегачки. От Международната асоциация отхвърлиха в четвъртък, че юристи ще слагат под въпрос дали спортисти като Семеня би трябвало да се класифицират като мъже.

Южноафриканската федерация по лека атлетика съобщи, че има конституционално право да оспорва правилото.,,Южноафриканската федерация по лека атлетика ще се бори дружно със Семеня против несправедливостта “, се споделя в публично изказване.,,Като южноафриканци, ние всички има конституционално право да апелираме всяко тъпчене на човешките права, които са основани на нашия опит по време на апартейда “, се прибавя в него. Апартейдът бе система на расова сегрегация, която бе наложена от ръководещо малцинство от бели в Южна Африка от 1948 до 1991 година.

Предложеното предписание от Международната асоциация на лекоатлетическите федерации може да влезе в действие за дами, които вземат участие в надпревари на писта в дисциплините от 400 до 1500 м. Според правилото, женските спортисти с натурално по-високи равнища на тестостерон ще би трябвало да се състезават дружно с мъжете или да вземат участие другаде, в случай че не взимат медикамент за редуцирането му. Атлетите, които желаят да вземат участие в тези надпревари, би трябвало да взимат медикамент в границите на шест месеца, а в следствие и да поддържат ниско равнище на тестостерон.

Правилата бяха на път да влезат в действие на 1 ноември предходната година, само че отсрочени до 26 март поради законните дейности от страна на Семеня и Южноафриканската федерация. Говорейки през юни, Семеня назова правилото,,несправедливо “, добавяйки:,,Просто желая да се състезавам по този начин, както съм родена “. Като 18-годишна, тя бе запитана да си направи тест за установяване на пола, само че резултати по този начин и не са били оповестени публично оттогава. Случаят сред Семеня и IAAF ще бъде изслушан в Спортния трибунал в Лозана от 18-22 февруари, като резултатите от него ще станат ясни на 29 март. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР