28-годишна жена, носеща хиджаб, стана първият човек в Дания, глобен

...
28-годишна жена, носеща хиджаб, стана първият човек в Дания, глобен
Коментари Харесай

Първа глоба за носене на хиджаб в Дания

28-годишна жена, носеща хиджаб, стана първият човек в Дания, санкциониран за нарушение на новия противоречив закон, забраняващ носенето на закриващия лицето ислямски воал на публични места, оповестиха медиите.

Полицията е била извикана в търговски център в град Хорсхолм, в североизточния регион на Норшелан, където дамата се е забъркала в скандал с друга жена, която се е пробвала да раздра хиджаба й. Полицията е фотографирала дамата, носеща хиджаб и е иззела записите от охранителните камери в комерсиалния център.

Жената е била осведомена, че ще получи санкция в размер на 1000 крони (134 евро) и й е било казано или да в профил хиджаба си, или да напусне комерсиалния център. Тя избрала второто.

От 1 август, носенето на обществено място на бурка, която покрива цялото лице, или на хиджаб, през който се виждат единствено очите, предстои на санкция в размер на 1000 крони. Повторните нарушавания се санкционират с санкция до 10 000 крони.

Забраната е ориентирана и към други аксесоари, които скриват лицето като маски, подправени бради и други

Защитниците по правата на индивида жигосват възбраната като нарушаване на правата на дамите, до момента в който последователите пък настояват, че тя дава опция за по-добро консолидиране на мюсюлманските дами в датското общество.

Проблемът с ислямските воали, забулващи лицата на дамите е гореща тематика в цяла Европа. /АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР