28-годишен младеж е един от хилядите млади украинци, които не

...
28-годишен младеж е един от хилядите млади украинци, които не
Коментари Харесай

Отказът от военна служба тормози Украйна, след като Киев е изправен пред остър недостиг на войници

28-годишен юноша е един от хилядите млади украинци , които не навеждат глава, заобикалят военна тегоба и не записват данните си, според условията, написа „ Politico “. Артьом е внимателен, когато излиза на открито, и заобикаля места като метростанциите, където полицията ревизира документите на хората , които не са се явили на наборна военна работа . Ето какво споделя той:

„ Някои от моите другари са по-параноични – те в никакъв случай не излизат . “

Артьом има тип на дезертьор, с бейзболната си шапка, която е мощно свалена и закрива очите му даже в заоблачен ден. Преди да влезе в кафенето в центъра на Киев , с цел да се срещне с представителя на „ Politico “, той поглежда нагоре-надолу по улицата, а откакто сяда, приказва с спокоен глас, с цел да не го чуят.

Когато Русия нахлува в страната им преди две години, млади и остарели украинци заливат центровете за набиране на доброволци . Някои от тях бяха разочаровани, че не са били призовани незабавно, и се оплакваха шумно. Украинската войска не можеше да вземе всички заради липса на запаси и съоръжение, само че съумя да събере нови елементи, да разшири основаните и да импровизира, с цел да спре съветската бронетехника , ориентирана към Киев. Но този първичен изблик на родолюбив жар е намалял , защото войната продължава към този момент трета година , чувалите с трупове се пълнят, а мъжете се връщат вкъщи ранени и обезобразени.

Песимизмът по отношение на бъдещето на спора също се ускорява, като от ден на ден хора се питат дали Украйна е способна да победи силите на Москва.

„ Чувствителен “ въпрос

Украйна би трябвало да набере доста повече мъже за бойното поле, което разграбва трупове, само че управляващите са в спор дали да ги убеждават или принуждават и се опасяват от политическите последствия , в случай че изберат второто. От съветската инвазия преди две години до момента по данни на украинското министерство на вътрешните работи са формирани към 9000 производства за укриване на наборна работа , само че това е единствено дребна част от случаите на отклонение от наборна работа и отбягване на регистрация, с цел да не могат да бъдат издадени вести за постъпване в армията.

Украинският президент Володимир Зеленски призна, че въпросът е „ сензитивен “. Дори през седмиците, предхождащи нахлуването на Русия през февруари 2022 година, той се опълчва на апелите на опозиционните депутати в Киев да разгласи общо приканване.

Най-неотложната потребност в този момент е да се привлекат повече бойци , които да бъдат ситуирани по продължение на 1000-километровата фронтова линия преди предстоящото огромно съветско нахлуване към Харков на североизток или Одеса на юг. Тъй като зимната тиня стартира да изсъхва, а пролетта дебне зад ъгъла, украинските военни се притесняват, че през идващите няколко седмици или месеци ще стартира съгласувана съветска атака. Украйна изпитва рисков дефицит освен на муниции – изключително на артилерийски снаряди и ракети за противовъздушна защита – само че и на бойци , които да отхвърлен възможна съветска офанзива . Средната възраст на украинските бойци на фронта е 43 години, а доказателствата за отвод от военна работа са от ден на ден.

Неотдавна „ BBC “ заяви, че през последните две години 650 000 украински мъже в бойна възраст са напуснали страната, като множеството от тях са се промъкнали през границите ѝ с Полша и Словакия, някои от тях с подправени документи за освобождение, които им разрешават да изоставен Украйна макар възбраната за овакантяване на страната от мъже в бойна възраст .

Миналата година близо 1300 души , отклонили се от военна работа , се озоваха пред съда , само че формалните лица признават, че това е единствено дребна част от лицата, които заобикалят наборната работа . В мощ е наборна система за попълване на редиците от доброволци , само че съгласно законодателите тя не действа и е затруднена от обстоятелството, че хиляди хора не записват данните и местонахождението си. Прилагането на закона е безредно и зависи значително от инцидентните инспекции на документи от страна на полицията, която в някои региони на страната е по-бдителна, в сравнение с в други.

Понастоящем числеността на войските на Москва в Украйна надвишава 400 000 бойци , а други 100 000 се намират наоколо до украинската територия. Като цяло Киев разполага с към 680 000 дейни военнослужещи, като към 200 000 от тях са на фронтовата линия; в това време Русия разполага с 1,2 млн. души по данни на Международния институт за стратегически проучвания. Генералният щаб на украинската войска съобщи предходната година, че се притеснява, че Русия може да обмисля активизирането на 400 000 до 700 000 спомагателни бойци.

През декември Зеленски съобщи, че с цел да се опълчват на Русия през 2024 година, ще са нужни 450 000 до 500 000 спомагателни бойци. От седмици украинският парламент преглежда ново мобилизационно законодателство , съгласно което минималната наборна възраст ще бъде понижена от 27 на 25 години. Всъщност възрастта беше понижена в обособен закон през юли предходната година и утвърдена от Народното събрание, само че Зеленски по този начин и не го подписа. Той не е обяснил изцяло за какво.

Новият проектозакон е преработван няколко пъти и планува призоваването на още 400 000 украински бойци. Той обаче се забави в Народното събрание, защото депутатите възразиха против някои наказателни ограничения , които считат за противоконституционни , като да вземем за пример ограничение на правото на благосъстоятелност на отказалите се от присъединяване в изборите, конфискуване на колите им и блокиране на банковите им сметки.

„ Горещ ия политически картоф

„ Това е извънредно непопулярно , признава Николай Княжицки, опозиционен народен представител от Лвов.

„ Истината е, че мобилизацията е парещ политически картоф и никой не желае да го държи в ръцете си. Армията се нуждае от доста повече хора. Но Зеленски не желае да поеме отговорността за мобилизацията и споделя, че тя е на министерствата, а те се опасяват да не си изгорят ръцете и споделят, че тя е на Народното събрание, който по-късно трансферира отговорността назад.

„ Дори множеството депутати от личната партия на Зеленски (Слуга на народа ) са срещу законодателството, като споделят, че то не дава отговор на европейските конвенции за правата на индивида , твърди Княжицки и е безапелационен:

„ Това се трансформира в същинска неразбория. В Лвов хората купуват жилища, само че не подписват контракт за покупко-продажба, с цел да избегнат формалната регистрация, или ги записват на името на другар, тъй като се опасяват, че по-късно могат да бъдат иззети. Други изпразват банковите си сметки при положение, че законодателството бъде утвърдено и парите им бъдат замразени . “

Това, което не оказва помощ, споделят той и други законодатели, са честите диалози от фронтовете за неналичието на оръжия и артилерийски снаряди .

„ Имате офицери, които излизат по малкия екран и споделят, че в случай че не получим повече пари и муниции от Съединените щати и Европа, всички на фронта ще бъдат убити за няколко седмици, тъй като руснаците създават доста дронове и имат повече снаряди , гневи се Княжицки. По думите му сходни прогнози не оказват помощ за убеждаването на неохотни украинци като Артьом да се причислят. Бившият вицепремиер Ивана Климпуш-Цинцадзе, в този момент опозиционен народен представител, разяснява:

„ Няма действителна политическа воля за приемане на закон, който фактически да работи дейно – той към този момент е отлаган толкоз доста пъти . “

„ Колебанието на Запада в обезпечаването на военното доставяне и оръжията, от които се нуждаем, не оказва помощ за мобилизацията , счита тя и добавя:

„ Ако единственото нещо, което се чува от фронта, е, че нямат задоволително оръжия, с цел да се бият, тогава явно това прави хората още по-скептични във връзка с записването в армията. “

„ Еднопосочен билет

Артем споделя, че той и приятелите му, които заобикалят наборната работа, също се опасяват да не попаднат в бойни дейности за месеци или години наред.

„ Аз съм млад и желая да пребивавам живота си, а да отида там, без да знам по кое време ще се върна към естествения си живот, е мъчно. Имам другари, които се записаха като доброволци при започване на войната и към момента са там и се бият. Така че това е като еднопосочен билет , акцентира той.

Продължителният престой на фронтовата линия провокира и горчиви недоволства от изтощените от борбите украински бойци, които упорстват да бъдат демобилизирани или ротирани с дълготрайно време за възобновяване. Техните родственици желаят същото: в неделя десетки фамилии на бойци от фронтовата линия се събраха на площад Майдан в Киев, с цел да изискат техните съпрузи, татковци и другари да бъдат освободени от бойните дейности, като настояват, че те са изпълнили своята част от отговорностите си и в този момент би трябвало да бъдат демобилизирани или да им бъде дадена продължителна отмора и отдих. Това обаче не може да се случи, до момента в който не се запишат и обучат повече украинци.

Някои законодатели упорстват продължителността на военната работа , препоръчана в проектозакона за мобилизацията, да бъде понижена от 36 на 18 месеца; сега службата е безсрочна.

Миналия месец Михайло Подоляк, старши консултант на Зеленски, съобщи, че хората ще би трябвало сами да дефинират цената, която са подготвени да платят за независимостта на Украйна. Той съобщи пред „ POLITICO “, че би помогнало, в случай че елементарните украинци не считат, че поддръжката на Запада понижава, и се запита дали Украйна е толкоз друга от другите модерни европейски страни.

„ Има ли страна, в която всички ще вземат участие пълноценно във войната, в която се намира Украйна? , попита той и си отговори:

„ Струва ми се, че би било доста мъчно да се организира такава готовност в която и да е европейска страна, меко казано, и доста по-трудно, в сравнение с даже в Украйна. Трябва да се има поради, че хората са вложили в кариерата си и в положителния живот . “

Подоляк добави:

„ При руснаците е друго – доста хора търпят неуместен живот и са безработни, а на тях им се заплаща добра заплата в съветски условия, с цел да се бият, а по-късно им се споделя и че могат да убиват и крадат безнаказано.

Той също по този начин съобщи, че разглеждането на казуса само през призмата на мобилизацията пропуща смисъла . Той акцентира:

„ Безсмислено е да се разсъждава от позиция на чистата бройка, когато се води война против Русия. Живеем в епохата на високите технологии. Защо хората би трябвало да се бият, в случай че разполагате с задоволително прецизни оръжия – безпилотни самолети, заглушители, ракети с огромен обхват? Колкото повече принадлежности имаме под формата на прецизни оръжия, толкоз по-малко престрелки имаме . “

Но Украйна не разполага с задоволително от тези високотехнологични оръжия . Докато не се снабди с такива, чистата бройка може да надделее – а даже и да се снабди с доставки, те отново няма да могат да компенсират по-голямата жива мощ на Русия .

За Артьом има малко неща, които биха го убедили да се запише в армията. Той изясни:

„ Майка ми е здравна сестра и като вижда ранените, ми споделя твърдо да не се меся в това . “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР