28 български общини ще имат достъп до 14,5 млн. лв.

...
28 български общини ще имат достъп до 14,5 млн. лв.
Коментари Харесай

МРРБ осигурява още 14,5 млн.лв. за саниране на сгради в 28 града

28 български общини ще имат достъп до 14,5 млн. лева за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни и публични здания. Средствата се отпускат от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) посредством Оперативна стратегия " Региони в напредък " (2014-2020 г.) по мярката " Енергийна успеваемост в периферните райони-3 ".

Насоки за кандидатстване по процедурата за даване на безплатна финансова помощ са оповестени за публично разискване, дружно с планове на документи по процедурата посредством асортимент на планови оферти по Приоритетна ос 2 „ Подкрепа за енергийна успеваемост в опорни центрове в периферните региони “. Проектът на насоки за кандидатстване включва изискванията за кандидатстване условия за осъществяване на плановите оферти.

Основна цел е с инвестицията да се увеличи енергийната успеваемост на публичните здания и жилищния бранш в опорните центрове от 4-то равнище, според Националната идея за пространствено развиване на България за интервала 2013-2025 година Това са градовете: Ботевград, Берковица, Белоградчик, Генерал Тошево, Девин, Елхово, Златоград, Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Севлиево, Троян, Тутракан, Червен бряг.

Процедурата „ Енергийна успеваемост в периферните райони-3 “ е с показателен общ бюджет от 14,5 млн. лева, като окончателният размер средствата ще бъде избран при издание на Насоките за кандидатстване.

Безвъзмездната финансова помощ ще се дава на база асортимент на планови оферти, класирани по критерии, които регистрират намаляването на излъчванията на СО2, успеваемост и целенасоченост на инвестицията за енергийна успеваемост и други

Основните действия са ориентирани към осъществяване на ограничения за енергийна успеваемост в възможни за финансиране обществени здания на държавната и общинската администрация, както и към общински здания от просветителната, културната и обществената инфраструктура и в многофамилни жилищни здания.

Общините ще могат да аплайват с планове към края на годината. Ще се финансират ограничения за повишение на енергийна успеваемост на постройките, като задачата е да се реализира 60% икономисване на сила, понижаване на разноските за отопление, възобновяване фасадите на постройките и повишение на периода на употреба и други

Предложения и мнения по плановете на документи могат да се изпращат в период до 17:30 часа на 18.10.2019 година (включително), по формален път или на следната е-поща: [email protected], както и в модула за електронно кандидатстване на осведомителната система ИСУН 2020: https://eumis2020.government.bg, в меню „ Процедури за БФП “, под-меню „ За публично разискване “.

Проектът на Насоки за кандидатстване, дружно с приложенията към него, са оповестени на интернет уеб страницата на програмата www.bgregio.eu, в меню " Оперативна стратегия Региони в напредък 2014-2020 ", " Актуални процедури ", процедура BG16RFOP001-2.003 „ Енергийна успеваемост в периферните райони-3 ”, на Единния информативен портал на европейските структурни и капиталови фондове – www.eufunds.bg, както и на уеб страницата на Министерство на регионалното развитие. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР