28 април 1990 г. “Ливърпул приема на “Анфийлд “Куинс Парк

...
28 април 1990 г. “Ливърпул приема на “Анфийлд “Куинс Парк
Коментари Харесай

С гол от дузпа преди 30 г. Ливърпул става шампион на Англия, и още чака

28 април 1990 година “Ливърпул ” приема на “Анфийлд ” “Куинс Парк Рейнджърс ” в тогавашната Първа лига на Англия. Победата значи, че домакините ще могат да завоюват за 18-и път купата, което по това време е връх.

В 14-ата минута обаче Рой Уегърли открива за гостите. В 40-ата Рони Розентал изравнява. И в 65-ата съдията Робърт Харт дава дузпа за “Ливърпул ”. От точката Джон Барнс пронизва Дейвид Сиймън и прави резултата 2:1. Така приключва и мачът.

В същото време “Астън Вила ” прави 3:3 с “Норич ” и това значи 4 точки разлика от “Ливърпул ”. Бирмингамци обаче имат единствено един мач до края на шампионата, тъй като към този момент са изиграли 37 и по този начин всичко завършва.

“Ливърпул ” приключва сезона по шампионски. Първо е надвит вкъщи “Дарби Каунти ”, а по-късно в последния кръг е затрит и “Ковънтри ” с 6:1 като посетител след хеттрик на Джон Барнс, два гола на Рони Розентал и един на Йън Ръш. Така в крайното класиране “Астън Вила ” остава на цели 9 точки.

Едва ли някой е очаквал, че след 30 години това ще е последният трофей на именития клуб в Англия. Воденият от сър Алекс Фергюсън “Манчестър Юнайтед ” ще изравни върха, след което ще го направи 20 шампионски трофеи, а почитателите в града на Бийтълс още чакат.
“Ливърпул ” към този момент трябваше да е счупил прокобата, в случай че не бе епидемията с ковид. Тимът на Юрген Клоп е с невероятните 25 точки пред “Манчестър Сити ”, като му би трябвало още една победа, с цел да бъде коронован. Но това може и да не се получи, в случай че бъде взето решение всичко да бъде анулирано.

Последният шампионски състав на “Ливърпул ” е: вратари - Брус Гробелар (Зимбабве) и Майк Хупър (Англия); бранители - Гари Аблет (Англия), Дейвид Бъроус (Англия), Гари Гилеспи (Шотландия), Алан Хансен (Шотландия), Глен Хисен (Швеция), Стив Никъл (Шотландия), Стив Стаунтън (Ирландия), Ник Танър (Англия), Бари Венисън (Англия) и Алекс Уотсън (Англия); халфове - Джон Барнс (Англия), Рей Хютън (Ирландия), Стив Макмен (Англия), Джим Магилтън (Северна Ирландия), Майк Марш (Англия), Ян Мялби (Дания), Найджъл Спекмън (Англия) и Рони Уилън (Ирландия); нападатели - Джон Олдридж (Ирландия), Питър Биърдсли (Англия), Рони Розентал (Израел), Йън Ръш (Уелс) и Кени Далглиш (Шотландия).

Да, легендата Кени Далглиш към момента се води играещ управител, като даже се пуска като запаса в дуела с “Дарби Каунти ” на 1 май, откакто отборът му е спечелил купата.

Трофеят е извънредно скъп за града и тима, тъй като идва след нещастието на “Хилзбъроу ”, когато умират 96 последователи на тима. Заради това и празненствата са скромни, а всичко е отдадено на почтените жертви.

А всичко това е реализирано единствено с три входящи прехвърлянето - на шведа Глен Хисен, измъкнат под носа на “Манчестър Юнайтед ”, на Стив Хакнес от “Карлайл ” и завръщането на Ръш от “Ювентус ”. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР