28.9 % е била избирателната активност към следобедните часове на

...
28.9 % е била избирателната активност към следобедните часове на
Коментари Харесай

Под 30% избирателна активност на изборите в Македония

28.9 % е била изборната интензивност към следобедните часове на изборите за президент в Северна Македония, оповестява македонската Държавна изборна комисия.

Активността е малко по-висока от тази на референдума за смяната на името, само че и по-ниска от изборната интензивност на предходните президентски избори през 2009 и 2014 година По-активно е гласуването в регионите с албанско население, до момента в който македонците гласоподават по-слабо спрямо предходните избори, демонстрира статистиката.

Това са първите избори, откакто съседката ни промени името си, а интригата е огромна, тъй като в тези избори Северна Македония гласоподава освен за президент, само че и за политиката на ръководещите, която отвори страната за Европейски Съюз и НАТО, само че с цената на смяната на името на страната.

Трима професори са в борба за президенсткото място - Стево Пендаровски - повдигнат от ръководещата СДСМ и съдружният ѝ сътрудник – албанската партия с водач Али Ахмети, Гордана Силяновска - издигната от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и Блерим Река - повдигнат от опозиционните албански партии.

По всичко проличава, че през днешния ден няма да има определен президент, защото с цел да стане това за един от претендентите би трябвало да са дали своят вот повече от половината от хората в изборните описи.

Държавната изборна комисия в Северна Македония чака да разгласи резултатите от гласуването много по-рано от нормално, тъй като ще получава данните на първо време по електронен път, посредством мобилно приложение. Балотажът ще бъде на 5 май.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР