277 компании в технологичния сектор са се възползвали от правителствената

...
277 компании в технологичния сектор са се възползвали от правителствената
Коментари Харесай

Мярката 60/40 спасила 4700 работни места в IT сектора

277 компании в софтуерния бранш са се възползвали от държавната стратегия 60:40 за субсидирана претовареност. С отпуснатите близо 3 млн. лв. секторът е запазил над 4 700 работни места. Данните са за интервала от април до юни и са на профилирана организация за бизнес проучвания в тази област " Панов - Стойчев ", осведоми БНР. 

37% са утвърдени компании от дребния и междинен бизнес в страната, 62 са микропредприятия с под девет души чиновници.

" Кризата последователно пълзи към една от най-стабилните промишлености в България, бранша на технологиите ", се показва в разбора, по тази причина съветът на анализаторите е да се потърси опция да се включат в програмата 60 на 40.

Според техни калкулации едно работещо място в софтуерния бранш генерира приблизително 15 хиляди лв. налози за бюджета, за софтуерния бизнес цифрата е над 24 хиляди лв..

Затова запазването на хората в бранша би донесло 99 милиона лв. доходи на бюджета.

Засега в листата на утвърдените за субсидирани работни места липсват дъщерните компании на огромните международни софтуерни и хардуерни колоси, огромните контактни центрове основани в България, телекомите и ISP, оператори на хостинг и центрове за данни.

За разлика от производителите на автомобилни елементи и аксесоари (сектор с огромни капиталови и индустриални потенциали в България), които пострадаха от прекъсване на автомобилните фабрики и незабавно се включиха в програмата за субсидиране с към 10 000 работни места, досега нито една огромните международни софтуерни компании присъстващи в България (те са над 20 със чиновници над 249 човека) не се е присъединила в програмата за субсидирана претовареност. Не е ясно обаче докога и какъв брой и те ще устоят, осведомят от организацията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР