275 изпълнители (32 състава и индивидуални изпълнители), ще представят област

...
275 изпълнители (32 състава и индивидуални изпълнители), ще представят област
Коментари Харесай

275 изпълнители представят област Хасково на Националния събор на народното творчество в Копривщица

275 реализатори (32 състава и самостоятелни изпълнители), ще показват област Хасково на Националния събор за национално творчество, който ще се организира в Копривщица на 5, 6 и 7 август 2022 година

Индивидуалните реализатори са 10, ще бъдат показани 4 обичая, ще се изявят 1 повествовател на национални приказки, ще има 2 представяния на достоверни национални носии, останалите са групи за достоверен фолклор и танци, представящи цялото многообразие от песни, традиции и носии на Област Хасково. Участието на изпълнителите от област Хасково, което ще продължи общо 4 часа и 6 минути, ще бъде в един от трите дни, което следва да се уточни от уредниците на събора. По правилник, от 3 до 5 часа е продължителността на изявите за всяка една област от страната.

Националният събор в Копривщица се провежда от Министерството на културата, Община Копривщица, регионална администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН). Участници са носители и наследници (групови и индивидуални) на локалното нематериално културно завещание от всички области на страната, които показват локални обичаи. Не се позволяват до присъединяване реализатори, чийто репертоар се състои от творби на обработения фолклор. Поощрява се издирването на локални, по-рядко изпълнявани песни. Не се предлага осъществяването на извънредно известни песни, както и на новосъздадени.

От 2016 година Националният събор на националното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на положителните практики за запазване на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО. Той се организира на всеки 5 години. Последното издание трябваше да бъде през 2020 година, само че бе отсрочено поради пандемията. Организаторите са решили да го проведат в този момент, което прави тазгодишното изключително, като упоритостта е да не се загуби част от нематериалното ни културно завещание.

По правилник, Областна администрация – Хасково провежда районна селекция, със съдействието на общините, районния център „ Читалища “ и ИЕФЕМ – Българска академия на науките, като дефинира и отговорник от администрацията. За селекцията те събраха информация от извършените фолклорни фестивали в района – „ Китна Тракия пее и танцува “ – Хасково, „ С песните на Кичка Савова “ – в свиленградското село Сладун, „ Кехлибарен грозд “ – в любимешкото село Лозен, както и от националния събор „ Света Троица “ в Тополовград. Последваха поръчки от общините и по линия на читалищата. След това назначена комисия, с представители от ИЕФЕМ – Българска академия на науките – доцент доктор Радка Братанова, Регионален исторически музей – Хасково – националния артист Тодор Кожухаров и ръководителя на районния център „ Читалища “ – Александър Милушев, прегледа поръчките. Отговорникът от страна на Областна администрация бе секретар на комисията, само че без право на глас. 47 бяха подадените поръчки, болшинството от които са групи за достоверен фолклор и национални традиции. 6 от тях не минаха селекцията, като измежду аргументите е, че изявите им не са напълно достоверни. Впоследствие 10 от съставите се отхвърлиха от присъединяване, с цел да стане ясно, че общо 32 ще показват област Хасково.

Националният събор за национално творчество ще се организира на 9 подиуми в местността „ Войводенец “ и 2 спомагателни в Копривщица. Разходите за превоз и храна се поемат от участниците, уредниците са обезпечили палатки на искащите да останат на събора в дните на провеждането му.

Съставите, които ще показват област Хасково на Националния събор на националното творчество в Копривщица, може да видите във файла.

Медийни сътрудници на събора са Българска национална телевизия, БНР и Българска телеграфна агенция.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР