271 млн. лв. са дългове на Здравната каса към чужди

...
271 млн. лв. са дългове на Здравната каса към чужди
Коментари Харесай

271 лв. са дълговете на НЗОК, Горанов познава ли цифрите?

271 млн. лева са задължения на Здравната каса към непознати фондове, излиза наяве от инспекцията на Надзорния съвет към НЗОК. Това демонстрира, че изказванията на професор Камен Плочев се правилни.

Просрочените отговорности са 133 млн. лв.. Числото фрапантно се разминава с това в годишния доклад при финансовия министър Владислав Горанов – 77 милиона лв.. Именно тази разлика стана мотив министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев да изиска оставката на шефа на НЗОК – професор Плочев.

Припомняме, че съгласно финансовия министър Владислав Горанов в формалните документи на НЗОК пишело, че просрочените отговорности са едвам към 7 милиона лв.. Към момента шефът на НЗОК е в болничен. Фондът няма и подуправител.

До разногласието и поисканата оставка се стигна, откакто преди седмица Камен Плочев изиска помощ от Народното събрание, с цел да може НЗОК да се разплати с европейски здравни каси за лекуване на българи в съответните страни. Тогава министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев изиска оставката му.

Шефката на Надзорния съвет на Касата Жени Начева изясни разминаването в показаните данни със "системни нарушавания на вътрешнонормативни документи от поредност от оперативни управления ".

Проблемът е зародил през 2015-2016 година Тя даде да се разбере, че е планувано през тази година касата да изплати 73 млн. лв. от просрочените 133 млн. лева

"Възложихме на шефа на НЗОК до 10 март да предложи погасителни схеми към съответните страни, подали искове. Предстои и осъществяване на разбор по типове диагнози, по които български жители се лекуват в чужбина, с цел да се създадат задълбочени преценки по какъв мотив се постанова лекуването им в чужбина ", заяви Начева.

Начева отхвърли да се налагала актуализация на бюджета на касата, само че уточни, че ще бъдат наложени административни наказания, за което се чакат оферти от шефа на касата, което няма да попречи на сключването на Националния рамков контракт.

Припомняме, че в събота Българският лекарски съюз утвърди подписването на документа, като прикани финансовия министър да не се меси в договарянията с касата и акцентира, че неизплатените пари за лекуване на българи в чужбина не би трябвало да се обвързват с отделените за лекуване в страната средства, тъй като става дума за разнообразни пера в бюджета.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР