27-те страни-членки на ЕС са се договорили да изпратят още

...
27-те страни-членки на ЕС са се договорили да изпратят още
Коментари Харесай

Страните-членки на ЕС са се договорили да изпратят военна помощ на Украйна на стойност 500 милиона евро


27-те страни-членки на Европейски Съюз са се договорили да изпратят още военна помощ на Украйна на стойност 500 милиона евро, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на изказване на Върховния представител по въпросите на сигурността и външните работи на Европейски Съюз Жозеп Борел.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 4148
Борел сподели, че е от витално значимо значение Европейски Съюз да ускори военната си поддръжка за Украйна, защото Русия се приготвя за нова офанзива в източната част на страната и " идващите седмици ще бъдат от решаващо значение ".

Това е третият пакет военна помощ, която Европейски Съюз се съгласи да изпрати на Украйна, с цел да може тя да се отбрани от съветската инвазия. Европейски Съюз е изпратил военна помощ на стойност общо 1,5 милиарда евро. През февруари и март Европейски Съюз разгласи двата предишни транша военна помощ, всеки от които беше на стойност 500 милиона евро.

Парите за военната помощ, които ще се употребяват за закупуване на съоръжение, гориво, медицински консумативи и оръжия, идват от бюджет, наименуван Европейски инструмент за мир (ЕИМ) - механизъм за финансиране, който е обособен от бюджета на Европейски Съюз. Договорите за Европейски Съюз не разрешават на блока да употребява средства от бюджета си за финансиране на военни планове. ЕИМ се финансира настрана от страните членки на Европейски Съюз и разрешава на съюза да поддържа въоръжените сили на партньорски страни.

Страните членки на Европейски Съюз дават оръжия на Украйна и въз основата на двустранни връзки, без значение от останалата част от блока. Украинският президент Володимир Зеленски прикани Запада да даде на страната му тежко въоръжение, в това число танкове, самолети и артилерия. Около присъединяване на Германия обаче породи напрежение. Киев разкритикува немския канцлер Олаф Шолц поради блокирането на доставки на тежко въоръжение и неговото гледище за общи дейности на Европейски Съюз по въпроса. Украинското държавно управление показва, че други страни от Европейски Съюз като Словакия и Чехия, към този момент са дали тежко въоръжение. Миналия уикенд Словакия изпрати в Украйна съветска противовъздушна система С-300.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР