27-те оставащи в Европейския съюз държави ще започнат да обсъждат

...
27-те оставащи в Европейския съюз държави ще започнат да обсъждат
Коментари Харесай

Европейските лидери започват помежду си преговори за бъдещата връзка с Лондон

27-те оставащи в Европейския съюз страни ще стартират да разискват между тях бъдещите връзки с Англия – това решение бе взето на Европейския съвет в Брюксел през днешния ден.

Този ход е жест към премиера Тереза Мей, защото до момента Брюксел изрично отхвърляше да приказва за връзките след " развода ", преди да е реализиран прогрес в договарянията за самия Брекзит.

На идната си сесия през декември, Европейският съвет ще оцени още веднъж напредъка на договарянията и ще дефинира дали има значителен напредък. Ако е по този начин, европейските водачи ще одобряват насоки, които да разрешат началото на договарянията за възможния временен интервал.

Досега разискванията се концентрираха върху три въпроса – уреждането на правата на жителите на Европейски Съюз във Англия и на британците в ЕС; границата с Ирландия и финансовите отговорности на Лондон към Брюксел.

Европейските водачи означават, че има напредък по отношение на правата на жителите и границата с Ирландия, която след Брекзит ще бъде единствената сухопътна граница на Англия с Европейския съюз. Но означават, че въпреки Лондон да твърди, че ще съблюдава финансовите си отговорности, към момента няма твърдо и съответно заричане.

Европейският съвет приканва за продължение на работата, с цел да може втората фаза на договарянията – в която ще се разисква бъдещата връзка на Англия с Европейски Съюз – да стартира " допустимо най-скоро ".

Лидерите на ЕС-27 са знаели, че Мей е в сложна обстановката и не са желали да я изпратят назад в Лондон " с празни ръце ", разяснява редакторът на Би Би Си Катя Адлър. Канцлерът Ангела Меркел сподели още в понеделник, че напредъкът на договарянията е " въодушевяващ " и предложи започването на официални договаряния през декември.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР