27-те държави членки на ЕС постигнаха съгласие за доброволно намаляване

...
27-те държави членки на ЕС постигнаха съгласие за доброволно намаляване
Коментари Харесай

Държавите от ЕС постигнаха съгласие за намаляване на потреблението на газ с 15%

27-те страни членки на Европейски Съюз реализираха единодушие за непринудено понижаване с 15 % на потреблението на газ от 1 август тази година до края на март 2023 година в съпоставения със същия интервал на последните пет години.

За това се схванаха министрите на енергетиката, които заседават в Брюксел. Според Брюксел намаляването с 15 % се равнява на 45 милиарда кубически метра газ.

Българският министър на енергетиката в оставка не участва на срещата. България е показана от заместител непрекъснатия представител на страната към Европейски Съюз.

Предложението на Европейска комисия за понижаване на потреблението не е било подкрепено единствено от Унгария.

Решението идва на фона на оповестеното от " Газпром " понижаване на доставките през газопровода “Северен поток 1” с 20%.

Планът на Брюксел включва и механизъм за наложително понижаване на потреблението на газ, който може да бъде задействан при положение на рецесия, в случай че пет страни от Европейски Съюз изискат това. Някои от страните-членки като островните страни, балтийските републики и някои южни страни ще получат дерогации поради разлики в зависимостта си от съветски природен газ и свързаността им с газопроводи.

България поддържа проекта на Брюксел за 15 процентно понижение на потреблението на природен газ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР