27 септември 2023 г. е голямо събитие в света на

...
27 септември 2023 г. е голямо събитие в света на
Коментари Харесай

25-тият рожден ден на Google: Какво означва името на търсачката?

27 септември 2023 година е огромно събитие в света на технологиите - 25-ият рожден ден на Гугъл. Пътуването на тази американска мултинационална софтуерна компания имаше непретенциозно начало и цялото пътешестване не е нищо друго с изключение на удивително, написа.

В средата на 90-те двама ярки мозъци, Лари Пейдж и Сергей Брин, се засичат като докторанти в програмата за компютърни науки на Станфордския университет. Тогава те нямали визия, че тяхното съдействие ще промени цифровия пейзаж на света вечно. Те почнали проучвателен план, в началото наименуван " BackRub ", който в последна сметка се превъща в търсачката, която в този момент познаваме като Гугъл.

Лари Пейдж изследва математическите тънкости на структурата на връзките в World Wide Web. Той слага основите на революционен логаритъм за търсене, който трансформира Гугъл в колоса за търсене, който познаваме през днешния ден. До 1998 година планът им се трансформира в Гугъл, име, въодушевено от " Googol " - математически термин, който съставлява доста огромно число.

През август 1998 година Гугъл Inc. получи своя формален акт за раждане под формата на чек от $100 000 от Анди Бехтолшайм, съосновател на Sun Microsystems. От стаята си в общежитието в Станфорд Пейдж и Брин се реалокират в първия си " офис " - нает гараж в Менло Парк, Калифорния. Офисът имал както компютри, по този начин и маса за пинг-понг, и се трансформира в техен дом за идващите няколко години.
 По-скъпо от Лондон и Париж: Цените на жилищата в Цюрих стават непоносими, с помощта на... Гугъл
По-скъпо от Лондон и Париж: Европейският град, в който цените на жилищата стават непоносими, с помощта на... Гугъл

Причината е високото търсене във финансовия център

Отвъд търсенето

Днес въздействието на Гугъл се простира надалеч оттатък неговата търсачка. С артикули като YouTube, Android, Gmail и Гугъл Maps - Гугъл се трансформира в неразделна част от всекидневието на милиарди хора по целия свят.

Влиянието на Гугъл в света на технологиите се популяризира, когато тя се трансформира в търсачката по дифолт за Yahoo през 2000 година AdWords започва през октомври 2000 година, като по този метод сложи основата за доминирането на онлайн рекламата на Гугъл.

Следващото огромно развиване идва през 2004 година, когато Гугъл разгласи, че Gmail ще предложи зашеметяващите 1 GB потенциал за предпазване, като по този метод направи Gmail неразделна част от живота ни и ще отблъсне конкуренцията на YahooMail и Hotmail на Microsoft. Компанията стана обществена през август същата година.
 AI ботът на Гугъл най-сетне има късмет да е потребен
AI ботът на Гугъл най-сетне има късмет да е потребен

Bard може да рови в карти, писма и документи вместо вас

Раждането на Android и YouTube на Гугъл

Иновациите на Гугъл не стопираха до имейла. Компанията се впусна в мобилните устройства с придобиването на Android през 2005 година и стартирането на Гугъл Talk. Придобиването на YouTube през 2006 година алармира навлизането на Гугъл в онлайн видео пространството.

Придобиванията на Гугъл продължиха с DoubleClick през 2007 година, разширявайки въздействието си в онлайн рекламата. Универсалното търсене, въведено през 2007 година, разреши на потребителите да имат достъп до необятен набор от типове наличие в едно търсене.

През 2008 година Гугъл показа първия си телефон с Android, T-Mobile G1, и показа на света уеб браузъра Chrome. Следващите години станаха очевидци на стартирането на Гугъл Glass, придобиването на стартъпа за картографиране Waze и основаването на Alphabet, компанията майка на Гугъл, със Сундар Пичай, който пое ръководството като основен изпълнителен шеф на Гугъл.
 Фейсбук, Гугъл и Apple се сблъскват с едни от най-големите ограничавания в Европейски Съюз
Фейсбук, Гугъл и Apple се сблъскват с едни от най-големите ограничавания в Европейски Съюз

Следва ли вълна от правни борби?

Бъдещето на Гугъл

По-рано този месец Сундар Пичай, показа вижданията си за бъдещето на компанията, изключително за нейните благоприятни условия с AI, в обява в блог. Гугъл навлиза в своя идващ четвърт век, когато се бори с други мощни компании във всеки продуктов сегмент. AI е една от най-големите благоприятни условия, които Гугъл се пробва да употребява, и към този момент е измежду водещите имена в тази област. Следващите 25 години може да изискват още повече нововъведения и работа от Гугъл, с цел да резервира водачеството си.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР