27% от българите срещат затруднения при плащането на битовите сметки

...
27% от българите срещат затруднения при плащането на битовите сметки
Коментари Харесай

КНСБ с мрачни данни: 27% от българите се затрудняват да плащат битовите си сметки

27% от българите срещат усложнения при заплащането на битовите сметки и имат просрочени такива. Това показва проучване на Eurofound  “Кризата с разноските за живот и енергийната беднотия в Европейски Съюз ”, оповестиха от КНСБ.

 

Делът на интервюираните в Европейски Съюз, които оповестяват, че са изостанали при заплащането на сметките си за комунални услуги, варира от 7% в Дания и Швеция до 50% в Гърция. Средно за Европейски Съюз този % е 15,6. Тези хора са и най-силно изложени на риск от енергийна беднотия.

 

Средно 28% от интервюираните в Европейски Съюз чакат да имат проблеми с заплащането на битовите сметки през идващите три месеца, а 31% от семействата с автомобил предвиждат, че ще имат усложнения с заплащането на разноските за поддръжката му.

 

Изследването демонстрира, че дамите са по-силно наранени от повишението на цените на електрическата енергия – 44% от самотните майки и 31% от самотните дами чакат да изпитат усложнения при покриването на разноските за сила през идващите три месеца. За съпоставяне такива компликации чакат 26% от самотните мъже и 30% от двойките с деца. Ето за какво равенството в заплащането с мъжете е належащо повече от всеки път, показват от ЕКП.

 

Данните разкриват действителното отражение върху дамите на неравенството в приходите. Средно за Европейски Съюз то е 13%.  В същото време рецесията с разноските за живот затруднява дамите да избягат и от домашното принуждение, защото са финансово обвързани и подвластни от насилника-партньор и не могат да живеят единствено със своя приход.

 

Необходими са незабавни ограничения, показват от ЕКП, и припомнят за проекта от шест точки, който включва повишение на заплатите, ограничение на цените на силата, незабавни заплащания за тези, които изпитват най-големи усложнения да заплащат сметките си, възбрана на спирането на доставките на сила, както и изключителни налози върху свръхпечалбите на енергийните гиганти; 

 

“Точно както дамите бяха на предната линия по време коронавирус пандемията, в този момент те са най-силно наранени от рецесията с разноските за живот заради разликата в заплащането с мъжете. Жените са по-склонни да работят нископлатен труд и е по-вероятно да работят на ненапълно работно време, защото в преобладаващата си част носят тежестта на отговорностите за полагане на грижи в фамилията. Много дами към този момент изпитват усложнения да си разрешат главните житейски потребности заради неравностойното възнаграждение, а в този момент рецесията с разноските за живот ги тласка към сериозна беднотия. Става дума за съвсем половината от самотните майки, които няма да могат да си разрешат топлота за себе си или децата си през тази зимата ”, разяснява зам.-генералният секретар на ЕКП Естер Линч.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР