27 на сто от българите срещат затруднения при плащането на

...
27 на сто от българите срещат затруднения при плащането на
Коментари Харесай

27 % от българите затруднени да плащат битовите си сметки

27 на 100 от българите срещат усложнения при заплащането на битовите сметки. Това демонстрира изследването на Европейската фондация за възстановяване на изискванията на живот и труд (Еврофонд)  “Кризата с разноските за живот и енергийната беднотия в Европейски Съюз ”, представено от КНСБ.

Делът на интервюираните в Европейски Съюз, които оповестяват, че са изостанали при заплащането на сметките си за комунални услуги, варира от 7% в Дания и Швеция до 50 на 100 в Гърция. Средно за Европейски Съюз този % е 15,6. Тези хора са и най-силно изложени на риск от енергийна беднотия.

Средно 28% от интервюираните в Европейски Съюз чакат да имат проблеми с заплащането на битовите сметки през идващите три месеца, а 31% от семействата с автомобил предвиждат, че ще имат усложнения с заплащането на разноските за поддръжката му.

От Европейската конфедерация на профсъюзите подчертават върху изследването на Еврофонд и поради тревожните резултати, свързани с отражението на рецесията върху дамите и обострянето на казуса с неравенството при заплащането.

Изследването демонстрира, че дамите са по-силно наранени от повишението на цените на електрическата енергия – 44% от самотните майки и 31 на 100 от самотните дами чакат да изпитат усложнения при покриването на разноските за сила през идващите три месеца. За съпоставяне такива компликации чакат 26% от самотните мъже и 30 на 100 от двойките с деца. Ето за какво равенството в заплащането с мъжете е належащо повече от всеки път, показват от ЕКП.

Данните разкриват действителното отражение върху дамите на неравенството в приходите. Средно за Европейски Съюз то е 13 на 100. В същото време рецесията с разноските за живот затруднява дамите да избягат и от домашното принуждение, защото са финансово обвързани и подвластни от насилника-партньор и не могат да живеят единствено със своя приход.

Необходими са незабавни ограничения, показват от ЕКП, и припомнят за проекта от шест точки, който включва: повишение на заплатите, с цел да се отговори на възходящите разноски за живот, ограничение на цените на силата. Планът включва още
незабавни заплащания за тези, които изпитват най-големи усложнения да заплащат сметките си възбрана на спирането на доставките на сила, както и изключителни налози върху свръхпечалбите на енергийните колоси.

“Точно както дамите бяха на предната линия по време коронавирус пандемията, в този момент те са най-силно наранени от рецесията с разноските за живот заради разликата в заплащането с мъжете. Жените са по-склонни да работят нископлатен труд и е по-вероятно да работят на ненапълно работно време, защото в преобладаващата си част носят тежестта на отговорностите за полагане на грижи в фамилията. Много дами към този момент изпитват усложнения да си разрешат главните житейски потребности заради неравностойното възнаграждение, а в този момент рецесията с разноските за живот ги тласка към сериозна беднотия. Става дума за съвсем половината от самотните майки, които няма да могат да си разрешат топлота за себе си или децата си през тази зимата ”, разяснява зам.-генералният секретар на ЕКП Естер Линч.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР