27-мото издание на Международния фестивал на маскарадните игри Сурва“ започва

...
27-мото издание на Международния фестивал на маскарадните игри Сурва“ започва
Коментари Харесай

В Перник започва международният фестивал на маскарадните игри Сурва“

27-мото издание на Международния фестивал на маскарадните игри " Сурва “ стартира през днешния ден в Перник и ще продължи и в събота, и в неделя. Повече от 7 хиляди ще са участниците тази година, а групите от чужбина 17.

Празникът " Сурва ", който е в основата на фестивала, е част от нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО. Той разпространява антична ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция, напомни кметът на Перник Вяра Церовска :

Това е най-големият нравствен празник, който бих споделила, че не е единствено за Перник и за България, само че и на Балканите, в което се съхраняват и се демонстрират вековните обичаи, в което се събират поколенията, в което оживяват звънците, хлопатарите и всеки един, който е бил в този празник, няма да пропусне опцията да пристигна повторно.

Откриването ще е довечера от 18 часа пред Двореца на културата в Перник. Сурвакарският огън ще бъде импортиран по гръмък метод на специфична платформа и пиротехническо шоу. Гвоздей в програмата ще е осъществяване на " Мистерията на българските гласове ", а уредниците дават обещание невиждана хореография с 18 огнени тъпана. По време на фестивала публиката може да чака още креативен ателиета за деца, младежко маскарадно дефиле, изложения и концерти.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР