27 май e Международният ден на спешната медицина, съгласно решение

...
27 май e Международният ден на спешната медицина, съгласно решение
Коментари Харесай

27 май - Световен ден на спешната медицина

27 май e Международният ден на незабавната медицина, според решение на Европейското общество по незабавна медицина от 2017г. На този ден в международен мащаб се разпространява ролята на добре проведените системи за оказване на незабавна здравна помощ за спасяването на пациентите и намаляването на инвалидността след незабавни положения. За оправянето с пандемията от COVID-19 от решаващо значение беше както безплатната и налична система за незабавна здравна помощ, по този начин и ролята на сертифицирани и квалифицирани незабавни медици. Изминаха две години, през която незабавните медици бяха сложени на фронтовата линия във войната с една унищожителна за човечеството пандемия. В продължение на месеци незабавните медици пренебрегваха личната и на фамилиите си сигурност за идеята да избавят пациентите си. Неимоверният стрес, близостта със болестта, изключителните и натоварени наряди, доведоха до висок % на инфектирани, преболедували и починали от COVID-19 незабавни медици. Няма незабавен доктор, който да не е придобил през последните месеци признаци на бърнаут и затрудненията му като хипертония, сърдечно съдови произшествия, депресии и така нататък

Пандемията разкри слабостите на системата за незабавна помощ във всяка страна, в това число на българската незабавна помощ. Закъснялата диагностика, неналичието на информация в действително време за свободни кревати, докара до прдължително престояване на пациенти в незабавни отделения и в санитарни коли до хоспитализацията им. Независимо от свръхнатовареността на системата с заболели от COVID-19, незабавните медици се грижиха и за пациентите с други остри незабавни или декомпенсирали хронични положения.

Денят на Спешната медицина е мотив за публичен спор по какъв начин да променим системата за незабавна здравна помощ, с цел да я създадем по- устойчива на пандемии и по-добре обезпечена с личен състав, защитни дрехи и инсталация.

Денят на Спешната медицина е мотив да сведем глава пред изгубилите борбата с COVID-19 наши сътрудници – лекари, медицински експерти, водачи, санитари и парамедици от ЦСМП и незабавните отделения в страната.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР