2603 паркоместа ще бъдат обособени в Синя зона – център

...
2603 паркоместа ще бъдат обособени в Синя зона – център
Коментари Харесай

Вижте я в Петел: Ето я Синята зона, вече официално е нанесена на картата на Варна

2603 паркоместа ще бъдат обособени в Синя зона – център във Варна, която обгръща карето сред бул. “Христо Ботев “, бул. “Мария Луиза “, бул. “Осми крайморски полк “, бул. “Цар Освободител “, бул. “Приморски “ и ул. “Девня “. Зоната е разграничена в четири подзони, а от през днешния ден започва редом рехабилитация на пътната инфраструктура и полагане на хоризонталната маркировка по ул. „ Батак “ за да не се натоварва в допълнение трафика, оповестиха от община Варна. 

Работното време на Синята зона ще бъде от 9:00 до 19:00 часа. През уикенда и в празнични дни паркирането ще е гратис. Таксата за престой е 1 лев на час. Плащането ще бъде посредством смс, каквато е практиката в други градове, ще може да се заплаща и със особено мобилно приложение или посредством заплащане в брой в търговски обекти, намиращи се в обсега на зонат, които са около 100 на брой. Варна е единственият огромен град в страната, в който ще може да се заплати и кеш в магазин или заведение. Освен това посредством мобилното приложение, водачите ще имат опцията да заплащат и половинчасов престой.  

Синята зона ще функционира след като се постави пътната маркировка, чака се това да стане до края на май. След въвеждане в употреба, на жителите и гостите на Варна, ще бъде обезпечен гратисен интервал от най-малко 30 дни и няма да бъде налагана глоба -  задържане на автомобил с техническо средство вид „ скоба “. Това ще важи за хора, които не са платили, само че са паркирали вярно.  

На територията на Синя Зона - Център, ще бъдат инсталирани 10 броя зарядни станции за 20 електрически автомомобили. Електромобилите, мотори, мотопеди ще паркират гратис. Целта е да подтикват хората да се ориентират към този по-екологичен превоз. Преференциално паркиране на коли ще бъде обезпечено за хора с трайни увреждания, за които са обезпечени 104 места.

Живеещите в обсега на зоната ще паркират против такса - за  първи автомобил - 5 лв. на месец или 55 лв. на година, за втори автомобил - 10 лв. на месец или 110 лева/ годишно. Заплащането на сумата не подсигурява паркомясто. За да употребяват преференцията, живущите в зоната би трябвало да имат непрекъснат адрес на регистрация и автомобилът да е на името на физическо лице. Те ще имат право да паркират само в обсега на една от четирите подзони, в която попада адресът им. Живущите на гранични улици сред подзоните имат право да изберат в коя подзона да придобият право на паркиране. 



Цени за паркиране за търговци в Синя зона - 150 лв. на месец или 1650 лв. за 12 месеца. Цени за платено паркиране вид „ Служебен абонамент “ - 350 лв. на месец или 3850 лв. на година. Документи за издаване на позволение за локално паркиране за живущи и търговци, ще се одобряват на интернет страницата www.varnaparking.bg и в офис на Оперативна програма „ Общински паркинги и синя зона “ за обслужване на жители и компании, находящ се на ул. “Александър Рачински “ 29. Публично ще бъде оповестено, по кое време стартира приемането на документи.

Следващата година ще бъде въведена и Синя зона – необятен център, която е с над 4500 паркоместа. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР