260 мъже, жени и деца ще преписват в продължение на

...
260 мъже, жени и деца ще преписват в продължение на
Коментари Харесай

Мъже, жени и деца хващат пачото перо, пренаписват История славянобългарска

260 мъже, дами и деца ще преписват в продължение на три месеца Паисиевата " История славянобългарска ", самодейността започва през днешния ден /11 март/ от читалище " Отец Паисий 1903 " в чирпанското село Средно градище, където първите шестима ще заловен пачето перо.

Йеромонах Паисий, за чието светско име се спори още дали е било Пенко или Петър, стартира делото си през 1760 година, когато е 38-годишен, приключва го през 1762-а, след което стартира да разнася ръкописа и личните си три преписа по българските земи безусловно до кончината си в манастира край село Амбелино /днес квартал на Асеновград – бел. ред./ през 1773 година.

Изследователите са съумели да проследят сигурно 70 преписа и преправки на оригинала, като пръв е направеният от котелския духовник поп Стойко /митрополит Софроний Врачански/ през 1765 година. Следва го самоковският на поп Алекси Велкович Попович от 1771-ва.

Два преписа е правил поетът Петко Рачов Славейков, три са на монаха Харитон през 1831-а, като единият от тях е основан в Чирпан. На него се чете: " Да се знае по какъв начин с бързината и труда на духовник Харитон беше изписана тази книга..., в годината от въплъщението на Христос - 1831, когато седяхме в град Чирпан и учехме децата на четене. Преписа се тази история от трима писари... " и е принадлежал на Найден Геров.

В Старозагорския районен музей се съхранява дубликат от 1837-а, а други преписи се съхраняват както в България, Румъния, Сърбия, Русия, по този начин и в Съединени американски щати – в библиотеката на щата Охайо.

За пръв път " История славянобългарска " е отпечатана през 1914 година под редакцията на проф. Йордан Йорданов.

Сега самодейността е подета от старозагореца Димо Узунов, който към този момент 21 години провежда и води поклоници до монашеската република в Атон, с цел да оказват помощ на монасите в българската обител " Свети Георги Зограф ", с поддръжката на районна библиотека " Захари Княжески " и благослова на игумена на манастира, споделя " Монитор ".

В преписването ще се включат възпитаници от ОУ " Отец Паисий " в село Зетьово и читалищни дейци от Малко Тръново и Чирпан, през идващите седмици щафетата ще бъде подета от Мъглиж и останалите общини, като до 11 май, когато БПЦ отбелязва празника на светите равноапостоли Кирил и Методий, ще е обиколила всички 11 общини. Финалът ще бъде на 16 юни, когато на колекция в старозагорската районна библиотека " Захари Княжески " ще бъдат показани всички преписи.

Тази година има три мотива да си напомним за великото ръкописно дело на Монаха: навършват се 3 епохи от рождението му, 60 от канонизирането му за светец и 260 откогато поставя точката на 185-а страничка от черновата.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР