260 000 лева ще струва демонтажът на фигурите на Паметника

...
260 000 лева ще струва демонтажът на фигурите на Паметника
Коментари Харесай

260 000 лева ще струва демонтажът на фигурите на Паметника на Съветската армия

260 000 лв. ще коства демонтажът на фигурите на Паметника на Съветската войска. Това съобщи в „ Денят стартира “ регионалният шеф на София Вяра Тодева.

„ Това е сумата без самата реставрацията и е утвърдена от Министерски съвет. След като завърши с демонтажа, ще се разбере какъв брой коства реставрацията и да можем да обявим социална поръчка за това “, разяснява регионалният шеф на София.

Възстановена е тази заран работата по демонтажа на паметника. Докаран е нов кран, има служащи на място, които режат елементи от композицията. Засилено полицейско наличие и контролно-пропусквателен пункт охраняват монумента в Княжеската градина. Без катастрофи мина нощта, откакто през вчерашния ден беше демонтирана най-високата фигура от монумента.

Тодева акцентира, че от години монументът се разрушава окончателно, без някой да поеме отговорност за стопанисването му.

„ В акта за държавна благосъстоятелност е записано, че паметникът е благосъстоятелност на Министерството на културата, единствено че със своя заповед министърът на културата от 1955 година го трансферира на Столичния градски национален съвет. Тази заповед обаче след това е оповестена по правосъден път за оскъдна. По тази логичност излиза, че Министерството на културата е трябвало да поставя грижи, само че такива не са полагани. Оттам споделиха, че този монумент не е културна полезност по смисъла на Закона за културното завещание. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност да поддържа паметника “, посочи още Вяра Тодева.

Тя изясни, че сега цялата отговорност върху стопанисването на обекта е върху регионалния шеф.

Елементите ще се отстраняват поетапно и ще се съхраняват на друго място след реституция. Има два разновидността за съхранението на фигурите, откакто се реставрират – Музея на социалистическото изкуство или в различен държавен парцел, изясни Тодева. Дотогава ще бъдат съхранявани частите на монумента в охраняван държавен обект, защото е направена оценка на паметника и дружно с фундамента коства към 20 милиона лв..

От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че непрекъснато ще охраняват пространствата към паметника. Предприети са дейности за застраховане на региона, в това число на служащите и строителна машинизация.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР