260 000 лева ще струва демонтажът на фигурите на Паметника

...
260 000 лева ще струва демонтажът на фигурите на Паметника
Коментари Харесай

Вяра Тодева: Демонтажът на фигурите на Паметника на съветската армия ще струва 260 000 лв.


260 000 лв. ще коства демонтажът на фигурите на Паметника на руската войска. Това съобщи пред Българска национална телевизия регионалният шеф на София Вяра Тодева.

" Това е сумата без самата реставрацията и е утвърдена от Министерски съвет. След като завърши с демонтажът, ще се разбере какъв брой коства реставрацията и да можем да обявим социална поръчка за това ", разяснява регионалният шеф на София.

Без катастрофи мина нощта пред Паметника на руската войска в София, откакто през вчерашния ден беше демонтирана най-високата фигура от монумента. Засилено полицейско наличие и контролно-пропусквателен пункт охраняват монумента откакто през вчерашния ден стартира демонтирането му от Княжеската градина.

Тодева акцентира, че от години монументът се разрушава окончателно, без някой да поеме отговорност за стопанисването му.

" В акта за държавна благосъстоятелност е записано, че паметникът е благосъстоятелност на Министерството на културата, единствено че със своя заповед министърът на културата от 1955 година го трансферира на Столичния градски национален съвет. Тази заповед обаче в следствие е оповестена по правосъден път за оскъдна. По тази логичност излиза, че Министреството на културата е трябвало да поставя грижи, само че такива не са полагани.От там споделиха, че този монумент не е културно полезност по смисъла на закона за културното завещание. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност да поддържа паметника ", посочи още Вяра Тодева.

Тя изясни, че сега цялата отговорност върху стопанисването на обекта е върху регионалния шеф.

Елементите ще се отстраняват поетапно и ще се съхраняват на друго място, след реституция. Има два разновидността за съхранението на фигурите, откакто се реставрират - Музеят на социалистическото изкуство или в различен държавен парцел, изясни Тодева. До тогава ще бъдат съхранявани частите на монумента в охраняван държавен обект, защото е направена оценка на паметника и дружно с фундамента коства към 20 милиона лв..
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР