26 юни е Световен ден за борба със злоупотребата и

...
26 юни е Световен ден за борба със злоупотребата и
Коментари Харесай

Световния ден за борба със злоупотребата и трафика на наркотици е

26 юни е Световен ден за битка със злоупотребата и трафика на опиати. Датата е призната от Организация на обединените нации през 1987 година На този ден хора от целия свят показват своята съпричастност и дейна позиция в борбата с наркоманията.

Историята на опиатите и психоактивните субстанции най-общо демонстрира, че те са се употребявали за немедицински цели от незапомнени времена. В ранните стадии на човешката история са били свързани с избрани ритуали и празници. В някои източни култури вземането на опиати е норма, традиция или въпрос на публичен статус . При всички случаи използването им провокира смяна в психическото положение.

В нашата страна проблемите, свързани с използването на психоактивни субстанции са също настояща и сензитивна тематика. През последните години се следи зараза на приложимост и корист с необятен набор от наркотични субстанции, която обгръща сериозна част от младото потомство на България. Употребата на цигари, алкохол, лекарства и опиати води до непосредствени физически и душевен проблеми, затруднява се психическото и прочувствено развиване на личността.

През последните години в България тематиката за използването на опиати не слиза от фокуса на публичното внимание. За страдание медийният интерес е по-скоро върху престъпните аспекти на явлението, а действителните проблеми свързани с обезпечаването на лекуване на подвластните от опиати по-скоро остават на назад във времето.

Същевременно специалистите все по-често сигнализират за неналичието на задоволително благоприятни условия и други възможности за лекуване, които са налични за тази група нуждаещи се.

Всичко това недвусмислено слага на напред във времето нуждата от първична предварителна защита ориентирана към рисковите групи и необятна социална осведомителна акция. Първичната предварителна защита е ориентирана към предотвратяването на използването на опиати от към момента неупотребяващите. Целта ѝ е идентификация на изискванията и факторите, водещи до проблеми с опиатите и предприемане на ограничения за тяхното ограничение. Първичната предварителна защита е дефинирана по едно и също време като предварителна защита на заболяване преди то да настъпи и понижаване на неговото разпространяване. В подтекста на корист с деца, употребяващи наркотични субстанции, първичната предварителна защита се дефинира като всяка намеса, предопределена за задачите на недопускане на корист от деца, преди тя да се появи.

Основната цел на предварителната защита във връзка с проблемите, свързани с дроги, е най-общо казано предотвратяването на риска от корист с дроги измежду обещано население и отсам попречване на риска от пораждане на персонални вреди или вреди за обществото. Често лансираната концепция за „ свободно от дроги общество " е доста амбициозна, само че малко реалистична.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР