26 юни е индикативната дата, на която Комисията за енергийно

...
26 юни е индикативната дата, на която Комисията за енергийно
Коментари Харесай

КЕВР казва за тарифния и мрежови кодекс на IGB в края на месец юни


26 юни е индикативната дата, на която Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще се произнесе по тарифния и мрежовия кодекс на междусистемната газова връзка Гърция-България (газопровода IGB). Това заяви през днешния ден ръководителят на регулаторната комисия Иван Иванов след публичното разискване на Тарифния кодекс на IGB.

Това се постанова поради нуждата и от идно разискване на мрежовия кодекс, стана ясно по време на съвещанието. От работната група, изготвила отчета за тарифния кодекс осведомиха, че безусловно преди дни е импортиран модифициран вид на мрежовия кодекс и показаха очакване разискването му да бъде осъществено до края на месеца. От страна на участващите в съвещанието сдружения, както и от Министерство на енергетиката бе посочена цялостната липса на изясненост по тарифния кодекс точно заради неналичието на мрежовия подобен. Представителят на енергийното министерство Цветкова напомни, че поради освобождението на IGB от действието на третия енергиен пакет цените за превозване не се дефинират от страните, а от тарифен кодекс. Представителят на „ Булгартрансгаз “ Диков обърна внимание също с изключение на на неналичието на съответни данни в тарифния кодекс, по този начин и на многото препратки към мрежовия кодекс. Той сложи и въпрос и дали интерконекторът ще се развие като преносна мрежа, само че отговор не бе получен най-малко на този стадий на разискване. Николов от „ Булгаргаз “, който е и с запазен потенциал, както стана ясно се оплака от незадоволителна информация в документа и се ангажира с спомагателен разбор и показване на мнение в границите на 14 дни.

В документът, оповестен на интернет страницата на КЕВР на процедура всички значими числа, вследствие на които би могло да се направи някакъв разбор, са с многоточия, което е обвързвано с нуждата от конфиденциалност, само че пък затруднява работата. В документа се показва, че „ Тарифата за IGB би трябвало да отразява ефикасните разноски, да е транспарантна и недискриминационна и да следва правилата, разказани в взаимното мнение. Тарифният кодекс за IGB дефинира ценовия механизъм за всички предлагани от IGB капацитетни артикули, а точно капацитетни артикули с друга дълготрайност с корав и прекъсваем темперамент “, се показва в документа. В него са посочени и другите типове входни и изходни цени, съобразени и с продуктите, предоставяни през интерконектора, както и таксите и заплащанията, в това число и резервационните цени и оперативните разноски за компресорна станция.

След съвещанието комерсиалният управител от сдружението ICGB Фабио Сантамброджо в отговор на въпорс при какви цени ще се транспортира газ по бъдещата газова връзка Гърция-България напомни, че сега текат обществените разисквания и „ не може да се добави нищо към информацията, до момента в който не приключат публичните разисквания “. „ Тогава ще разполагаме с окончателния вид на тарифния кодекс, който ще съдържа всички условия, цялата нужна информация, с цел да се разбере по какъв начин ще се транспортира газ през бъдещия интерконектор “, сподели той.

Сантамброджо удостовери, че търговците, резервирали потенциал за превозване на газ през интерконектора са петима.

В отговор на въпрос дали има уговорка take or pay (транспортирай или плащай) при 100 % овъзмездяване в контракта със SOCAR, той сподели, че „ да, съществува скица транспортирай или плащай, тъй че в случай че даден търговец е резервирал потенциал на обвързваща основа според пазарния тест и не успее да запълни този потенциал, то тогава ще би трябвало да заплати таксата за превозване в случай че не се предлагат количества “.

„ Това е записано в тарифния кодекс и се дефинира от количеството, резервирано за превозване умножено по цената. Това количество, което е резервирано за превозване е закрепено, тъй че в този случай ще е 100 %. Това е методът, по който се образува таксата за превозване в цяла Европа. Става въпрос за непрекъснат потенциал “, сподели Сантамброджо. Същевременно представител на сдружението посочи, че може да се приказва единствено за потенциалите, само че не и за комерсиалните условия при доставчиците.

Припомняме, че мнението на КЕВР за тарифния кодекс на IGB, както и за мрежовия е в сходство и със мнението на гръцкия регулатор.

Преди седмица министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че първа копка на интерконектора Гърция-България е планувана за 20 май.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР