26 септември е датата, определена за откриване на Голямата базилика

...
26 септември е датата, определена за откриване на Голямата базилика
Коментари Харесай

Ясно е кога Голямата базилика ще е готова

26 септември е датата, избрана за разкриване на Голямата базилика на Филипопол, съобщи репортер на Plovdiv24.bg . Новината за пловдивчани съобщи персонално кметът Иван Тотев.

Проверка на Plovdiv24.bg сподели, че работата на обекта е извънредно напреднала; работи се и по цялостната смяна на зоната в близост. По проект сред Католическата катедрала " Свети Лудвиг " и Голямата базилика ще се оформи площад, който би трябвало да приобщи базиликата към градската среда и пешеходния център, тя ще се свърже с Главната улица чрез директен достъп през подлез " Археологически " и с връзка към " Одеона ". Голямата базилика ще допълни и оформянето на обединен археологически маршрут в сърцето на града. 

Епископската базилика на Филипопол е открита по време на избавителни археологически разкопки, извършени по отношение на огромна реорганизация на Централната градска част в интервал 1982 - 1986 година. Работата по възстановяване на мозайките пък започва през месец май 2015 година. До момента разкрити, стабилизирани и демонтирани за реституция са мозайки с повърхност над 1200 квадратни метра. 

Проектът на Фондация " Америка за България " и Община Пловдив е и в поддръжка на Пловдив - Европейска столица на културата.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР