26% е ръстът на цената на стоките от потребителската кошница

...
26% е ръстът на цената на стоките от потребителската кошница
Коментари Харесай

С 26% е поскъпнала потребителската кошница за една година

26% е растежът на цената на стоките от потребителската кошница по отношение на предходната година. Това разяснява за Дарик Владимир Иванов, ръководител наДържавна комисия по стокови тържища и борси.

Увеличение на цените има съвсем при всички съществени хранителни артикули. Шампион е захарта, която е със 77% по-висока цена по отношение на предходната година. Най-малко поскъпналата стока е свинското месо и рибата. Те задържат миналогодишните си нива.

Олиото е с растеж от 49 на 100, само че през последните 2 месеца се регистрира спад в междинната цена.

Приготвянето на домашна зимнина ни излиза с към 15-20% по-малко, в сравнение с в случай че я закупим подготвена.Тази сметка направи пред Дарик ръководителят на Държавна комисия по стокови тържища и борси Владимир Иванов.

Тенденциите се резервират – жителите на градовете избират промишленото произвеждане, в селата залагат на домашното.

Традиционно българинът поставя в буркани кисели краставички, домати, зеле, туршия.А разлика в цените на плодовете и зеленчуците спрямо предходната година има. Доматът е поскъпнал с 26%, краставичките са с 6% разлика. Зеленият пипер отбелязва спад, само че все пак е с 19% над миналогодишните равнища.

Иванов означи, че за първи път през последните 2-3 години ябълката отбелязва нарастване с 10%. Причината – по-скъпите транспортни разноски и по-високото възнаграждение на работната ръка.

Въпреки растежа на цените по отношение на предходната година, Владимир Иванов означи, че през последните 3 месеца има стабилизиране на процесите и съвсем не се записва нарастване в цените.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР