26,5% от лекарите смятат, че трябва да се даде възможност

...
26,5% от лекарите смятат, че трябва да се даде възможност
Коментари Харесай

Хинков: Освен оптимизацията в болнична и извънболнична помощ най-важното е да задържим младите лекари

26,5% от лекарите считат, че би трябвало да се даде опция на НЗОК да отхвърля контракти по справедливи критерии. Това излиза наяве от допитване, поръчано от „ 24 часа “ и осъществено при започване на октомври 2023 година измежду 420 медици и показано по време на церемонията „ Лекарите, на които имаме вяра “. 23,6% от лекарите пък считат, че броят на лечебните заведения у нас може да се понижи, в случай че се създадат болнични клъстъри на териториален принцип.

От изследването излиза наяве още, че съгласно 39,4% от лекарите младите експерти могат да бъдат арестувани в България, в случай че им се основат благоприятни условия за продължаващо образование в съвременни лечебни заведения, а съгласно 39,1% - като им се вдигнат заплатите. Едновременно с това са нужни облекчени условия за специализации (32,7%) и положителни ментори, които да им проправят пътя за бързо професионално развиване (22,9%).

Лекарите считат още, че обсегът на извънболничната помощ може да бъде уголемен с увеличение на медико-диагностичните действия за предварителна защита, профилактика и ранно разкриване на социално-значими болести (51,3%), с разширение на обсега на болничните процедури, които не изискват хоспитализация (50,6%), със основаване за нови клинични пътеки за долекуване (18,1%) и с разширение на самостоятелните и групови практиките в извънболнична здравна активност (11,2%).

По време на гала, която събра над 300 лекари, спечелили доверието на пациентите си, министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков съобщи, че това изследване изцяло съответствува с целите с държавната стратегия.

„ Най-важното с изключение на оптимизацията в болничната и извънболничната помощ е да задържим младите лекари. Много съм благополучен, че виждам младежи, на които пациентите имат вяра. Когато питате хора без да им се слагат рамки – постоянно получавате правилния отговор. Това е най-хубавият метод да намерим вярното решение “, сподели министърът.

Премиерът акад. Николай Денков също съобщи, че държавното управление към този момент работи по целите за по-добро опазване на здравето, посочени в анкетата. „ Вярвам, че въпреки и дребни, резултатите към този момент са забележими. А следващата година ще са още по-видими “, сподели той.

„ Има две специалности – лекарите и преподавателите, които изискват с изключение на доста познания и умения и високи морални качества, без които няма по какъв начин да успееш да свършиш своята работа. Когато ми дадоха листата на тези, които би трябвало да наградя, видях, че те са и лекари, и млади преподаватели. И това комбиниране на висок морал и сърце е единственото, което прави един доктор сполучлив “, обърна се още Денков към лекарите.

От своя страна ректорът на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков пък уточни, че преди всичко е превантивната медицина. „ Максимално рано да си дадем сметка за рисковите фактори при другите болести и да приемем верните политики. Когато приказваме за актуалните трендове, естествено и превантивна медицина, не може да не споменем персонализираната медицина – втора доста значима посока. Персонализираната медицина се обляга на последните достижения на генетиката. Последните достижения на рисковите фактори – това, което знаем за тях и сплотява всички старания, с цел да може лекуването да не е по логаритми, по направления, по пътеки, а да е оптимално преведено на езика на самостоятелните особености на всеки човек. Няма по какъв начин тези две направления да се развиват, без да споменем изкуствения разсъдък. Изкуственият разсъдък сега извънредно интензивно навлиза в опазването на здравето – в посока разбор на данни, в посока образованието посредством машини, което оказва помощ освен в диагностичните процеси, само че и в основаването на нови медикаменти “, сподели още акад. Трайков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР