259 600 българи са кандидатствали за статут на уседналост в

...
259 600 българи са кандидатствали за статут на уседналост в
Коментари Харесай

Четвърт милион българи са поискали да живеят във Великобритания

259 600 българи са кандидатствали за статут на уседналост в Обединеното кралство до края на 2020 година, който им дава право да обитават безвизово в страната след Брекзит. Това е двойно повече от броя на сънародниците ни, за които английските управляващи имаха информация, че се намират на територията на Англия, и доста повече от популацията на Бургас, четвъртия по величина български град.

От данни на английското вътрешно министерство излиза наяве, че единствено през декември 24 040 български жители са подали молба за статут, което е в пъти повече от предходните месеци и се изяснява с фактическото настъпване на Брекзит. Дни преди Англия да напусне Европейски Съюз, хиляди европейци дойдоха, с цел да могат да аплайват за позволение за престой, даващо им право на труд и образование в страната.

Не всички от тях обаче получават непрекъснат статут, защото за него се изискват 5 поредни години живот на Острова. Повечето се класират за краткотраен, който дава 5 година право на безвизов престой и опция по-късно да се кандидатства за цялостен статут, само че в случай че най-малко половината от всяка година претендентът се е намирал във Англия.

Което се оказва огромен проблем за множеството европейци. Заради коронавирусната рецесия работните им места на Острова са краткотрайно затворени и те са се прибрали в своите страни. Според неправителствени организации прекомерно дългото неявяване може да ги лиши от право на непрекъснат статут и това не се знае от много от тях.

Българите са измежду националностите с най-голям % на краткотраен статут – 60% от 236 хиляди прегледани досега молби. На 3330 пък заявките изобщо са отхвърлени, а на почти още толкоз са оповестени за невалидни.

От понеделник сънародниците ни на Острова ще се сблъскат и с ново предизвикателство, в случай че решат да тръгнат към България. Британските управляващи вкарват нова декларация за овакантяване на страната, с цел да понижат несъществените пътувания, които са неразрешени поради пандемията. Сред позволените аргументи за отиване в чужбина са работа, обучение, заболяване, грижи за други лица, женитба и заравяне.

Формулярът на декларацията би трябвало да се изтегли от уеб страницата на английското държавно управление и да се попълни авансово. Ако не бъде направено, санкцията е от 200 до 6400 паунда, а може да им бъде отказано и пътешестване. Въвеждането на декларацията ще разреши на полицията да ревизира пътуващите и да ги връща, в случай че не потвърдят наложителна причина.

Англия стартира от понеделник да разхлабва коронавирусните ограничения с отваряне на учебните заведения, само че разрешаване на интернационалните пътувания няма да има преди 17 май.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР