2588 лева на месец са нужни за издръжка на тричленно

...
2588 лева на месец са нужни за издръжка на тричленно
Коментари Харесай

КНСБ: Почти 2600 лв месечно нужни за издръжка на тричленно семейство

2588 лв. на месец са нужни за прехрана на тричленно семейство, съгласно КНСБ. 1438 лв. е нужният чист месечен приход за прехрана на живота на един човек. За една година двете суми са скочили надлежно със 156 и 87 лв..

" Издръжката на живота продължава да нараства. През 2023 година тя е скочила със 17%. В момента има продължаващо повишаване на годишна база с 6.4 на 100 ". Това сподели в ефира на предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS Виолета Иванова, зам.-директор на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ.

Според нея българските консуматори към момента усещат скока на инфлацията. Доходите обаче също гладко се усилват. “Но през ноември 64% от работещите са получавали приходи за труд, по-ниски от средствата, нужни за прехрана ”, сподели Иванова. Според данните на синдиката над 1 млн. души са с чисто месечно заплащане от към 1000 лв..

По думите на икономическия консултант от БСК Щерьо Ножаров страната ни е първенец по ритъм на повишаване на приходите в Европейски Съюз. " Тръгваме от по-ниска насочна точка, само че и цените са ни доста по-ниски. Минималната работна заплата е скочила с 19.6% ", посочи той.

Ножаров означи, че приходите и разноските в София са по-различни от тези в Монтана, да вземем за пример, и е неточно цифрите да се отнасят за цялата страна.

Данните сочат още, че дребната потребителска кошница от 20 жизненоважни продукта нараства с 6% за година и към този момент е на стойност 113 лв.. С минималната работна заплата въпросните артикули може да бъдат закупени шест пъти в месеца. " Не знам дали с шест пазарувания работещият на МРЗ ще може да нахрани себе си и фамилията си ”, разяснява президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Екипът ни се срещна и със фамилията на Ани Петрова, което живее месечно с към 2 500 лева По думите ѝ покриват потребностите си с помощ от нейната майка.

„ Някои от главните зеленчуци ги произвеждаме сами. Отопляваме се на дърва, което също е сериозен разход ”, споделя дамата.

Въпреки че не живеят в огромен град, не могат да се оправят без ограничения.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР