257 млн. лева европейско финансиране ще бъдат инвестирани в подкрепа

...
257 млн. лева европейско финансиране ще бъдат инвестирани в подкрепа
Коментари Харесай

Над 133 000 ученици ще бъдат подкрепени по проекти на МОН


257 млн. лв. европейско финансиране ще бъдат вложени в поддръжка и приобщаване на деца и възпитаници по плановете „ Силен старт “ и „ Успех за теб “, които МОН извършва в границите на европейската стратегия „ Образование “. Това стана ясно по време на форума „ Силен старт за твоя триумф “, който се организира в Младежкия дом във Враца. Събитието бе намерено от заместник-министрите на образованието и науката Наталия Митева и Емилия Лазарова.

„ По двата плана се планува да бъдат обхванати общо над 133 000 деца и възпитаници и още толкоз родители, заяви зам.-министър Митева. Тя означи, че двата плана надграждат модели, принадлежности и стратегии, в това число положителни практики по планове изпълнявани през предходния програмен интервал. “Работата в наложителните часове в детски градини и учебни заведения се нуждае от спомагателна поддръжка за учениците. Именно в тази посока са дейностите по плановете, съфинансирани от Европейския съюз “, сподели още тя.

„ Целта на плана „ Успех за теб “ е да разгърне капацитета за личностно развиване на учениците за трайното им приобщаване в учебното обучение и възстановяване на просветителните им резултати “, уточни зам.-министър Емилия Лазарова. Проектът започва предходната година и ще продължи до края на 2027 година. По него са класирани 1 476 учебни заведения, от които 1 431 извършват действия, ориентирани към обща и спомагателна поддръжка за личностно развиване на възпитаници от уязвими групи, а 188 от тях ще работят с възпитаници с изявени способности.

В рамките на плана се работи интензивно с родители на възпитаници от уязвими групи. Акцент при дейностите, свързани с спомагателна поддръжка, се слага върху насърчаването и разгръщането на капацитета на децата от начален и прогимназиален стадий със специфични просветителни потребности, с хронични болести, в риск и с изявени способности. Също по този начин ще се употребяват различни модели за подготовка на възпитаници с изявени способности за присъединяване в пленери, в национални и интернационалните състезания, олимпиади и надпревари. Има средства за съоръжение на профилирани кабинети, както и на профилирани дидактически материали, методики, специфични образователни стратегии.

С най-новия план „ Силен старт “ се надграждат заниманията и поддръжката за детските градини. По него над 75 000 деца и родители на деца в градини и яслени групи ще получат поддръжка в идващите пет години. Ще се дава спомагателна поддръжка за личностно развиване на деца със СОП, в риск, с хронични болести и изявени способности за трайното приобщаване в предучилищното обучение. За задачата детските градини могат да наемат психолози, логопеди и ресурсни учители. Ще се подобрят опциите за реализиране самостоятелна и групова работа за психо-социална рехабилитация, както за поддръжка на развиване на ползите и качествата на децата с изявени способности. На фокус ще бъде също и понижаване на броя на отпадналите от просветителната система. Чрез разнообразни начинания и мероприятия родители ще бъдат интензивно включвани в процеса на предучилищно обучение и в живота на просветителната институция.

Децата, учениците и учители и шефове, които участваха във форума, проведен от МОН и РУО-Враца, бяха приветствани от госпожа Еманюел Гранж от Генерална дирекция „ Трудова претовареност, обществени въпроси и приобщаване “ към Европейската комисия, която е шеф отдел, отговарящ за България и Румъния. За грижата и напъните към всяко дете в община Враца и за привличането на родителите като сътрудници приказва в приветствието си зам.-кметът на града Петя Долапчиева.

Най-смислените вложения са в обучение, уточни проф. Георги Вайсилов, изпълнителен шеф на ИА „ Програма за обучение “. Той добави, че през новия програмен интервал стратегия „ Образование “ ще продължи да надгражда постигнатото в предходния интервал. „ Това е инвестиция в по-доброто бъдеще на младежите “, сподели още той.

В рамките на форума положителни практики от работата си по плановете показаха Калина Дуранкева, шеф на Детска градина „ Българче “ и Гергана Атанасова, родител на дете от детската градина. Петя Петкова - асистент педагог в ДГ „ Брезичка “, гр. Враца, Жана Димитрова – шеф на Средно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “, с. Бутан и Венелин Бешков възпитаник от 5 клас в същото учебно заведение, Снежана Карамелска – учебен посредник Основно учебно заведение „ Отец Паисий “, с. Борован и Антонина Сиракова – асистент на учителя в Основно учебно заведение „ Св. Климент Орхидски “ в гр. Бяла Слатина.

Деца от детски градини и учебни заведения демонстрираха своите гении в разнообразни изкуства. Ученици от учебни заведения в три тима демонстрираха познания по време на нетрадиционна просветителна викторина с на практика задания, гатанки и други въпроси. Най-малките работиха в пет работилнички и създадоха цветни великденски дарове и играчки за гостите на форума. Детските градини са взели участие в план „ Активно приобщаване в системата на предучилищното обучение “. Умения в професионалното обучение демонстрираха възпитаници от ПГ в Мездра.

Началникът на РУО Враца Лорета Колева поздрави учениците за показаните умения и ги отличи с грамоти и ранички с такъми за учебно заведение. /БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР