250 млн. лв. ще получат българските фермери от 16 октомври

...
250 млн. лв. ще получат българските фермери от 16 октомври
Коментари Харесай

250 млн. лв. взимат фермерите до Коледа

250 млн. лева ще получат българските фермери от 16 октомври до края на годината. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева след Консултативния съвет по отглеждане на животни, който се състоя във Велико Търново. Обявени са и индикативните ставки и поддръжката, която фермерите ще получат по обвързаната стратегия за директни заплащания. Средствата са национални и европейски, написа Стандарт.

"В първата седмица, допустима за заплащане, която започва на 16 октомври, ние ще изплатим оптимално позволения задатък на всяка скица по обвързано заплащане, а точно 70%. През тази седмица фермерите ще получат 113 млн. лева От там насетне през декември ще бъдат платени остатъкът от 30% на глава животно, по този начин както регламентът и решението на Комисията за поддръжка в млечния бранш ни разрешава ", сподели Танева.

По думите й България се е възползвала от първия вероятен период за предплатено заплащане, даден от комисията.

МЗХ преглежда 3 разновидността за критериите за систематизиране на средствата, които Европейска комисия отпуска за рецесията в млечния бранш.

"Първият е систематизиране на 6-те млн. евро на глава животно. Вторият - на продадено количество мляко или на литър мляко. Третият - бюджетът да бъде теоретично разграничен - 50% за литър мляко, 50% за глава животно, което доста би усложнило и кандидатстването, и заплащането. Каквото и решение да се вземе, заплащането на пакета ще е допустимо от 16 октомври ", сподели Танева. /БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР