250 хил. лева е бюджетът, за поетапна подмяна и ремонт

...
250 хил. лева е бюджетът, за поетапна подмяна и ремонт
Коментари Харесай

95% от неработещото осветление във Варна се дължи на кражба на кабели, борят посегателствата

250 хиляди лв. е бюджетът, за поетапна замяна и ремонт на уличното осветяване във Варна. 95% от неработещото осветяване в града се дължи на кражба на кабели, стана ясно по време на работна среща с представителите на компаниите за ремонт и поддръжка, отрасловите дирекции и кмета на Варна Благомир Коцев.

Сред ограниченията, които се чака да бъдат подхванати от обслужващите компании е да локализират и да рапортуват за най-критичните места, където инфраструктурата става най-често обект на обири. Захранването да бъде възобновено след надеждно обезопасяване на кабелните кутии, а медните кабели да бъдат поетапно заменяни с алуминиеви, които не са толкоз привлекателни за крадците, беше решено по време на срещата. Сред набелязаните ограничения бяха още създаване на въздушна мрежа и замяна или спомагателна отбрана на разпределителните касети в най-критичните региони като „ Владислав Варненчик “, „ Младост “ и елементи от „ Одесос “.

На срещата беше доказано, че 95% от неработещото осветяване се дължи на обири на кабели, чието възобновяване коства скъпо на общината, тъй като постоянно е обвързвано и с разтрошаване и възобновяване на настилките. Фирмите по ремонт и поддръжка, с които Община Варна подписа контракти тази година, обрисуваха вандалските похищения като главен проблем в работата си. Те регистрираха, че един от най-критичните сектори е правата на бул. „ Васил Левски “ от кръговото кръстовище на бул. „ Владислав Варненчик “ до ул. „ Девня “. Там посредством слагането на специфични шини ще се затруднят ежедневните опити за кражба, взеха решение участниците в срещата.

Очаква се в най-кратки периоди да стартира подмяната на детайли от осветлението в Морската градина и централната част от града, предвид на идния туристически сезон. Районът към Паметника на Българо-съветската дружба също е измежду предпочитаните обекти.

Друг проблем, регистриран на срещата, е обвързван с главните поправки на улици и булеварди. Фирмите дефинираха като неприемливо те да се правят без замяна на подземните кабели. По думите им, има случаи, при които в плановата документи не е заложено полагане на нови кабели, а при възможна повреда, осветителните компании нямат право да разрушават гаранционните настилки.

Представителите на осветителни компании показаха, че в други случаи подмяната се залага в плановете, само че при ограничаване на бюджета за довеждане докрай на строително-монтажните работи, уличното осветяване е първото, което отпада от осъществяването на обекта. В тази връзка беше препоръчано при сключването на последващи контракти за съществени поправки, построяването на осветлението да се разпорежда на обособена, профилирана компания. Тази процедура би могла да се приложи при ремонта на Аспарухов мост следващата година и на пътя към кв. „ Галата “.

От срещата стана ясно, че през последните години, в това число и през миналата, в бюджетите са били залагани суми, които са оставали единствено на хартия и не са били употребявани по предопределение. Затова на доста уреди е изминал освен гаранционният, само че и експлоатационният период, обясниха представителите на компаниите.

За тази година в бюджета са планувани приблизително по 250 000 лева за осветяване на всеки от регионите и всички средства ще бъдат оползотворени по предопределение, съобщи кметът Благомир Коцев. В взаимозависимост от хода на осъществяването на финансовата рамка, може да се желае актуализация на бюджета във връзка с осветлението, с цел да се преодолее поетапно и планувано този проблем на градската среда.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР