25% от изследваните проби за грип са положителни. Това каза

...
25% от изследваните проби за грип са положителни. Това каза
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: Пикът на грипната вълна ще е бъде в началото на февруари

25% от изследваните проби за грип са позитивни. Това сподели нощес в предаването проф. Тодор Кантарджиев в предаването „ На фокус " по Нова телевизия.

Той посочи, че случаите на грип „ Б " са по-малко от 1.5%. По думите му имунитетът след изкарване на сезонен грип държи до края на сезона.

Поради слабия имунитет на организма след прекарана грипна зараза, месец след боледуване хората би трябвало да са деликатни и да лимитират контактите си.

Пикът на грипната вълна ще е бъде при започване на февруари.

Най-добрата профилактика против грипа е имунизацията. Правилното хранене също е извънредно значимо, съобщи проф. Кантарджиев.

Сред децата сега най-разпространен е респираторно-синцитиалният вирус, за разлика от предходната седмица, когато преобладаващ е бил риновирусът.

По думите му здравните управляващи би трябвало да решат на районно равнище дали да бъде оповестена грипна зараза съгласно заболяемостта. „ Тази година ограниченията са доста забавни. Има зараза, не разрешават се женските и детските съвещания, само че ще вървят на учебно заведение ", разяснява проф. Кантарджиев.

Взривове на морбили може да се чакат, в случай че имунизационното покритие падне под 75%. Много е значимо да се навакса имунизацията при децата, защото въпреки и рядко, се развиват тежки затруднения. „ Ако децата под 1 година изкарат морбили, след години може да се появят затруднения ", изясни той.

Случаите на Коронавирус сега понижават, само че ще стартира нов пик след прекосяване на грипната зараза, добави той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР